Antena 3 CNN Externe Mapamond Un trib complet izolat de restul lumii a ucis cu arcuri și săgeți doi tăietori de lemne în Pădurea Amazoniană

Un trib complet izolat de restul lumii a ucis cu arcuri și săgeți doi tăietori de lemne în Pădurea Amazoniană

de Robert Kiss    |   

Doi tăietori de lemne au fost uciși cu arcuri și săgeți după ce ar fi invadat teritoriul tribului indigen Mashco Piro, în adâncul pădurii Amazoniene din Peru, potrivit CNN.

[GAL layout="5"]

Alți doi tăietori de lemne sunt dați dispăruți, iar un altul a fost rănit.

Un ONG pentru drepturile omului, care reprezintă 39 de comunități indigene din regiunile Cusco și Madre de Dios din sud-estul Peru, a declarat că incidentul a avut loc pe 29 august în bazinul râului Pariamanu, în timp ce tăietorii de lemn își extindeau căile de trecere în pădure și au intrat în contact cu tribul complet izolat de restul lumii.

„Statul peruan nu a luat măsuri preventive și de protecție pentru a asigura viața și integritatea lucrătorilor care au fost grav afectați”, a spus grupul într-un comunicat marți, adăugând că autoritățile nu au ajuns încă în zonă unde a avut loc incidentul.

FENAMAD a spus că atacul a avut loc la doar 25 de kilometri de locul unde a avut loc un incident similar, în luna iulie, când Mashco Piro a atacat din nou tăietorii de lemne. Grupul a spus în declarația lor că, deși au informat guvernul cu privire la riscul unei creșteri a violenței, nu s-a făcut nimic.

„Este o situație tensionată”, a spus Cesar Ipenza, un avocat specializat în dreptul mediului în Peru. „Fără îndoială, în fiecare zi apar tot mai multe tensiuni între popoarele indigene izolate și diferitele activități de pe teritoriul lor.”

Atacul a avut loc cu o zi înainte ca Forest Stewardship Council să suspende pentru opt luni certificarea de durabilitate a unei companii de exploatare forestieră pe care grupurile de drepturi și activiștii au acuzat-o că a invadat pământul grupului indigen.

„Este absurd că certificatori precum FSC păstrează certificarea companiilor care încalcă în mod clar și deschis drepturile fundamentale ale omului și drepturile indigenilor”, a spus Julia Urrunaga, directorul programului din Peru al Agenției de Investigații de Mediu. „Ce groaznic este că oamenii trebuie să moară în continuare și că trebuie să fie un scandal internațional pentru a se lua măsuri.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile