Antena 3 CNN Externe Mapamond Un trib indigen complet izolat de restul lumii a atacat, cu arcuri și săgeți, tăietorii de copaci din Pădurea Amazoniană, în Peru

Un trib indigen complet izolat de restul lumii a atacat, cu arcuri și săgeți, tăietorii de copaci din Pădurea Amazoniană, în Peru

trib indigen mashco piro amazon peru
Tribul indigen Mashco Piro complet izolat de restul lumii. Sursa foto: Survival International
de Mia Lungu    |    11 Aug 2024   •   14:40

Membrii tribului indigen Mashco Piro, complet izolat de restul lumii, au folosit arcuri și săgeți pentru a ataca exploatatorii forestieri din Amazonul peruvian, într-o confruntare care s-a soldat cu cel puțin o persoană rănită, potrivit unei organizații indigene locale, transmite The Guardian.

Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce peste 50 de bărbați și băieți din grupul izolat cunoscut sub numele de Mashco Piro au făcut o apariție rară pe o plajă din Amazonul peruvian.

Militanții avertizează că Mashco Piro se află sub asediul activității de exploatare forestieră - atât ilegală, cât și legală - iar cele mai recente ciocniri sunt de natură să sporească apelurile pentru ca guvernul să delimiteze în sfârșit teritoriul lor ancestral după ani de conflict.

„Toată lumea de acolo se teme”

"Aceasta este o urgență permanentă", a declarat Teresa Mayo, cercetător în Peru pentru Survival International, un ONG care promovează drepturile indigenilor, care a publicat imagini ale Mashco Piro luna trecută.

"Este foarte tensionat în zonă. Toată lumea de acolo se teme", a spus ea despre zona în care concesiunile de exploatare forestieră se învecinează cu rezervația teritorială Madre de Dios de 829.941 de hectare, o zonă protejată în care trăiește tribul.

Conflictul violent ar fi avut loc într-o tabără ilegală de exploatare forestieră din afara rezervației, de-a lungul râului Pariamanú, la 27 iulie. Cu toate acestea, alte detalii rămân neclare, în contextul în care se pare că alți doi exploatanți forestieri și-ar fi pierdut viața. Nu se știe dacă vreun membru Mashco Piro a fost ucis în incident.

Organizația indigenă regională Fenamad, care reprezintă 39 de comunități din regiunile Cusco și Madre de Dios din Peru, a raportat incidentul și a declarat că a furnizat dovezi guvernului peruvian.

„Pământul lor este invadat de exploatările forestiere ilegale și de traficanții de droguri”

Teresa Mayo a declarat că conflictul a avut loc într-o zonă a pădurii tropicale recunoscută de guvern ca fiind teritoriul Mashco Piro, dar care nu a fost încă protejată în mod oficial. Aceasta se află în "zona de extindere" pe care organizațiile indigene au cerut să fie adăugată la rezervația actuală.

"Întotdeauna am avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla", a declarat Julio Cusurichi, fost președinte al Fenamad și un apărător devotat al populațiilor indigene izolate și în contact inițial, care sunt cunoscute sub acronimul spaniol PIACI.

"Pământul lor este invadat de exploatările forestiere ilegale și de traficanții de droguri, așa că, pentru a-și salva viețile, se extind în alte zone", a spus el. "Mashco Piro se confruntă cu genocidul".

Membrii triburilor izolate nu au imunitate în fața bolilor comune, cum ar fi o banală răceală

În afară de amenințarea violenței, persoanele izolate au o apărare imunologică foarte slabă împotriva bolilor, cum ar fi răceala comună.

Cusurichi a făcut apel la guvernul din Peru să "ia măsuri imediate pentru a extinde și recunoaște rezervația [indigenă] și pentru a se asigura că nu există decese".

Confruntările anterioare dintre Mashco Piro și tăietorii de lemne s-au dovedit mortale. În august 2022, un tăietor de lemne a fost ucis și un altul a fost rănit de săgeți în timp ce pescuia într-o zonă care se învecinează cu o concesiune forestieră operată de Maderera Canales Tahuamanu (MCT). Au existat mai multe alte rapoarte anterioare privind conflicte.

Uciderea a avut loc pe fondul tensiunilor crescânde dintre compania de exploatare forestieră și Fenamad, care a acuzat compania că a intrat ilegal în rezervația nativă pentru a exploata lemn tropical de esență tare în 2022. Compania a negat afirmația și a dat în judecată cu succes organizația indigenă pentru defăimare.

Compania care exploatează pădurea din zonă are certificat de extracție a lemnului „durabilă și etică”

În ciuda locației sale controversate, concesiunea de exploatare forestieră a companiei, deținută din 2002, este certificată de Forest Stewardship Council (FSC), un ONG internațional care certifică că extracția lemnului este durabilă și etică.

În 2015, Ministerul Culturii din Peru a propus actualizarea statutului ariei protejate Madre de Dios din rezervație teritorială în rezervație indigenă, precum și extinderea granițelor acesteia pentru a reflecta adevărata întindere a teritoriului Mashco Piro, dar s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea intereselor de exploatare forestieră.

Mișcarea propusă ar fi schimbat statutul său juridic, i-ar fi extins granițele pentru a include concesiuni forestiere și ar fi interzis activitatea de exploatare forestieră. Aceasta a fost aprobată de o comisie multisectorială în 2016, însă, în mod inexplicabil, noul statut nu a fost parafat printr-un decret prezidențial.

Atunci când a fost chestionat cu privire la continuarea certificării companiei forestiere, FSC a declarat că va efectua o "revizuire a respectării de către MCT a obligațiilor de a respecta și proteja drepturile populațiilor indigene care trăiesc în autoizolare în teritoriul indigen propus în Madre de Dios".

Acesta a declarat că societatea are "protocoale în vigoare pentru a evita întâlnirile cu membri ai Mashco Piro".

Cele mai recente tensiuni vin după o serie de apariții recente, inclusiv imagini virale de luna trecută care arată zeci de bărbați și băieți cerând mâncare de la un sat al populației indigene Yine numit Monte Salvado, care se află pe malul opus al râului Las Piedras în sud-estul regiunii Madre de Dios din Peru.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close