Antena 3 CNN Externe Un american de 72 de ani a fost condamnat la aproape 7 ani de închisoare în Rusia. E acuzat că a luptat pentru Ucraina

Un american de 72 de ani a fost condamnat la aproape 7 ani de închisoare în Rusia. E acuzat că a luptat pentru Ucraina

de Bianca Chirilă    |   

Un tribunal rus a condamnat un cetățean american în vârstă de 72 de ani la aproape șapte ani de închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar pentru Ucraina, transmite BBC.

Procurorii au declarat că Stephen James Hubbard servea într-o unitate de apărare cu sediul în orașul estic Izyum când a fost capturat de forțele ruse în aprilie 2022, la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei.

Hubbard „a primit în mod sistematic compensații materiale” pentru participarea sa la război de partea ucraineană, se arată într-o declarație a procurorului general rus.

Acum a fost condamnat la șase ani și 10 luni de închisoare într-o colonie penală.

Hubbard, originar din Michigan, a pledat vinovat săptămâna trecută, potrivit presei de stat ruse.

Sora lui Hubbard, Patricia Fox, a negat că fratele ei ar fi fost un mercenar și a declarat că acesta nu era interesat să lupte în niciun război.

„Nu a avut niciodată o armă, nu a deținut o armă, nu a făcut nimic din toate astea... Este mai degrabă un pacifist”, a spus ea.

Hubbard s-a mutat în Ucraina în 2014

Potrivit surorii sale, Hubbard s-a mutat în Ucraina în 2014 și a locuit acolo o vreme cu o femeie, având o pensie mică. El și partenera sa s-au despărțit mai târziu, dar a continuat să trăiască în Ucraina.

Deși Hubbard a fost reținut de forțele ruse la începutul anului 2022, cazul său a devenit public abia când procesul său a început la Moscova, în septembrie.

Orașul Izyum din estul Ucrainei, unde a fost reținut Hubbard, a fost capturat de Rusia la scurt timp după ce a invadat Ucraina. A fost eliberat de trupele ucrainene în toamna anului 2022.

Cel puțin 10 cetățeni americani se află în prezent în spatele gratiilor în Rusia. Mai mulți americani au fost eliberați într-un schimb de prizonieri între Moscova și Occident în august.

Subiecte în articol: american inchisoare Rusia Război Ucraina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile