Antena 3 CNN Externe „Trump cel furios” sau „Trump cel fericit”. Consilierii fostului președinte se tem că el s-ar putea autosabota la dezbaterea cu Harris

„Trump cel furios” sau „Trump cel fericit”. Consilierii fostului președinte se tem că el s-ar putea autosabota la dezbaterea cu Harris

de Adrian Dumitru    |   

Membrii campaniei prezidențiale a lui Donald Trump așteaptă noaptea dezbaterii cu teama că fostul președinte ar putea să se autosaboteze din nou așa cum a făcut-o și la dezbaterile din 2020, scrie The Guardian. Atunci, din cauza stilului retoric agresiv și a insultelor aruncate fără nicio strategie, fostul președinte i-a făcut pe votanți să treacă de partea contrancandidatului.

În comunicarea internă a campaniei, oamenii fostului președinte se întreabă dacă în noaptea dezbaterii va fi prezent un „Trump fericit” sau un „Trump furios”.

Dezbaterea televizată de marți este văzută ca un moment de cotitură într-un an electoral extrem de zbuciumat – dominat pe rând de tentativa de asasinat împotriva lui Trump și de retragerea lui Joe Biden din cursa electorală.

De când Joe Biden a părăsit cursa, ca urmare a unei prestații dezastruoase în dezbaterea sa din iunie, vicepreședinta Kamala Harris pare că a întors cursa spre democrați. Sondajele reflectă o schimbare fundamentală de inițiativă, Harris fiind în fața lui Trump în mai multe state-cheie.

Traiectoria ascendentă a Kamalei Harris i-a bulversat pe Trump și pe consilierii ei care speră că dezbaterea va fi momentul în care reiau inițiativa după ce săptămâni întregi s-au aflat în afara atenției presei.

Speranța lor este că Trump va presta în dezbaterea cu Harris la fel ca în cea cu Biden – rapid, acid și concis în retorică.

Există, însă, și teama că Trump va apărea în fața americanilor din ipostaza sa de furie. Dacă fostul președinte devine frustrat pe scenă, asta ar putea să scoată din el cele mai rele impulsuri – atacuri la persoană, insulte și grobianism de tipul celui pe care Trump l-a manifestat recent pe rețelele sociale.

Astfel de comportamente i-au exasperat pe consilierii săi care se tem, pe bună dreptate, că fostul președinte s-ar putea autosabota grav la această dezbatere, după recentele comentarii rasiste și misogine, precum cele în care a pus la îndoială identitatea contracandidatei sale sau când a sugerat că Harris a ajuns în funcții înalte în statul american pe criterii altele decât competența sa.

Consilierii săi se mai tem și că Trump ar putea să înceapă să vorbească incoerent așa cum o face deseori la mitingurile lui de campanie.

Consilierii lui Trump insistă că au multiple strategii împotriva lui Harris, însă adevărul pare să fie că planul lor este unul singur – câștigarea dezbaterii prezidențiale, cu speranța că o astfel de victorie i-ar putea ajuta să recupereze.

Pe plan intern, consilierii și membrii campaniei Trump sunt frustrați de faptul că nu reușesc să revină în sondaje și nici nu reușesc să oprească sau să micșoreze entuziasmul democraților, care par mai energizați ca oricând să vină să voteze.

Totuși, planul în care Trump se descurcă bine pe scenă la dezbatere ar putea să și funcționeze. Fostul președinte poate fi un adversar dur de dezbatere, așa cum a demonstrat-o în dezbaterile din 2016 mai ales, când a doborât o mulțime de contracandidați republicani în alegerile preliminare.

În 2020, deși n-a funcționat, Trump a folosit stilul similar de a încerca să-și dezorienteze adversarul cu o avalanșă de susțineri false sau cu insulte.

Microfoanele rămân închise

Conform regulilor agreate, într-un final, de ambele campanii, situația de la dezbaterea cu Biden se va păstra, iar microfoanele vor rămâne închise pe perioada în care candidatul nu are cuvântul.

Campaniile Harris și Trump au luptat pe această temă, în condițiile în care vicepreședinta americană a vrut schimbarea regulii și menținerea microfoanelor deschise pe toată durata dezbaterii. Într-un final, însă, campania Harris și-a anunțat capitularea pe această temă și a acceptat dezbaterea cu microfoane închise.

De cealaltă, parte campania Trump, deși sabotată de propriul candidat, a cerut ferm păstrarea aceleiași reguli de la dezbaterea CNN. Întrebat individual pe această temă, Trump a spus și el că ar vrea ca microfoanele să rămână deschise, spre iritarea consilierilor săi care s-au temut că fostul președinte se va autosabota prin comentarii deplasate și grosolane la adresa contracandidatei sale.

Dezbaterea cu microfoanele deschise ar fi fost un mare test de autodisciplină pentru Trump în dezbaterea cu Harris, mai ales în condiţiile în care echipa sa de consilieri de campanie îl sfătuieşte să renunţe la stilul vitriolic de discurs şi să se concentreze pe politicile contracandidatei sale şi nu pe insulte sau pe atacuri la persoană.

De cealaltă parte, Harris ar fi vrut să aibă oportunitatea de a-l domina retoric pe Trump într-un moment memorabil de tipul celui din 2020, de la dezbaterea cu Biden, sau cu cel de la propria dezbatere de vicepreşedinte cu Mike Pence. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile