Antena 3 CNN Externe Trei campioni la atletism au murit în Kenya, într-o săptămână. Unul a fost găsit spânzurat de un copac

Trei campioni la atletism au murit în Kenya, într-o săptămână. Unul a fost găsit spânzurat de un copac

de Bianca Chirilă    |   

Comunitatea de atletism din Kenya a fost zguduită de moartea a trei sportivi în decurs de o săptămână, în circumstanţe diferite, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Kipyegon Bett, 26 de ani, Clement Kemboi, 32 de ani, şi Samson Kandie, 53 de ani, şi-au pierdut viaţa în ultimele zile şi au fost amintiţi de federaţia kenyană de atletism, Athletics Kenya, ca parte a moştenirii sportive a ţării.

„Realizările lui Bett, Kemboi şi Kandie pentru atletismul din Kenya vor fi mereu amintite, iar moştenirile lor vor continua să inspire generaţiile viitoare de sportivi”, a subliniat Athletics Kenya într-un comunicat.

Bett, care a devenit campion mondial de juniori la 800 de metri la vârsta de 16 ani şi a câştigat bronzul în finala Campionatelor Mondiale de seniori din 2017, a murit duminică trecută din cauza unei insuficienţe renale şi hepatice, după ce fusese internat la un spital din vestul Kenyei cu câteva zile înainte.

Tânărul sportiv a obţinut mai multe succese şi a fost una dintre marile promisiuni ale atletismului din Kenya, dar şi-a văzut cariera întreruptă în august 2018, când a primit o suspendare de patru ani după ce a fost testat pozitiv la EPO.

Clement Kemboi, găsit spânzurat de un copac

La doar o zi după moartea lui Kipyegon, poliţia kenyană a raportat că l-a găsit pe atletul Clement Kemboi spânzurat de un copac pe terenul unei şcoli, în oraşul Iten, renumit pentru că găzduieşte unii dintre cei mai buni alergători din ţară.

După cum a detaliat atunci poliţia, trupul fostului campion african la 3.000 de metri obstacole în 2015 a fost găsit când procesul de descompunere începuse deja şi unul dintre picioarele lui părea să fi fost devorat de câini sălbatici, într-un caz aparent de sinucidere.

Cu câteva zile înainte de aceste două morţi, un alt deces a zguduit atletismul din Kenya, când fostul atlet Samson Kandie a murit după ce a fost înjunghiat joia trecută de atacatori necunoscuţi în casa sa din oraşul Eldoret (lângă Iten).

Fostul sportiv, care a câştigat mai multe maratoane de-a lungul carierei sale, printre care Viena în 2004 şi Sapporo în 2002, a fost găsit de soţia sa în casă după ce a fost bătut şi legat, potrivit poliţiei. El a murit mai târziu din cauza rănilor sale la spital.

Aceste evenimente tragice au avut loc la doar câteva săptămâni după uciderea, în Kenya, în septembrie, a atletei ugandeze Rebecca Cheptegei, care a murit după ce fostul ei iubit i-a dat foc. Moartea ei a şocat ţara şi lumea şi a evidenţiat problema violenţei de sex din Kenya, unde cel puţin alţi doi sportivi şi-au pierdut viaţa din acest motiv din 2021.

În luna februarie, tot în Kenya, deţinătorul recordului mondial de maraton Kelvin Kiptum, considerat moştenitorul compatriotului său Eliud Kipchoge şi principalul candidat de a alerga sub două ore pe legendara distanţă, a murit într-un accident de circulaţie în oraşul Kaptagat, la vârsta de 24 ani.

Subiecte în articol: Kenya decese atleti
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile