Antena 3 CNN Externe Mapamond Trei ani în sălbăticie: cum a reușit un tată fugar să-și ascundă copiii atât de mult timp

Trei ani în sălbăticie: cum a reușit un tată fugar să-și ascundă copiii atât de mult timp

de Daniela Chihaia    |   

Un tată din Noua Zeelandă și-a luat copiii de-acasă în urmă cu trei ani, după ce s-a certat cu fosta parteneră de viață, și de-atunci toți patru sunt de negăsit, ascunzându-se în tufișuri și zone inaccesibile de pe insulă. Dar cei patru au fost văzuți și filmați de niște vânători săptămâna trecută și chiar dacă zona a fost imediat împânzită de căutători, nu au fost depistați. În aceste condiții, o întrebare îi chinuie tot mai mult pe oamenii din Noua Zeelandă și nu numai: cum de reușește bărbatul să-și ascundă copiii atât de mult timp și atât de bine?

Neozeelandezii sunt disperați să afle unde se află tatăl fugar - Tom Phillips - și de ce nu a fost prins, după ce a petrecut trei ierni ascuns într-o zonă accidentată, împreună cu cei trei copii ai săi care erau destul de mici atunci când au fost luați.

Cea mai mică dintre copii, Ember, avea cinci ani când a fost văzută ultima dată, în decembrie 2021. Săptămâna trecută Ember, Maverick și Jayda – acum în vârstă de 8, 9 și 11 – au fost zăriți pentru prima dată de când tatăl lor i-a dus într-o zonă cu tufișuri dense și terenuri agricole în Marokopa. Poliția crede că tatăl a fost ajutat de alți oameni să-i țină ascunși.

Cei trei copii disparuți FOTO: Poliția din Noua Zeelandă

Phillips nu are custodia copiilor. Aceștia nu au avut niciun contact cu societatea de când au dispărut, deși se pare că tatăl lor l-ar fi scos din pădure pe unul dintre ei în mai 2023, când ar fi comis un jaf armat la o bancă în Te Kūiti, apoi în noiembrie, când ar fi încercat să jefuiască un magazin alimentar. 

Deși s-a oferit și o recompensă de 80.000 de dolari pentru informații care să ducă la localizarea celor patru, poliția n-a primit nicio informație.

După ce au fost văzuți săptămâna trecută, au apărut întrebări cu privire la modul în care Phillips reușește să se ascundă și dacă poliția a acordat cazului atenția cuvenită, potrivit The Guardian. Nimeni nu știe cum supraviețuiește Phillips, iar achizițiile sale de articole de camping sugerează că trăiesc în diverse forme de adăposturi improvizate care pot fi mutate.

Supraviețuirea în sălbăticie

Marokopa este o zonă relativ mică, bătută de vânturi, pe coasta de vest a Insulei de Nord a Noii Zeelande. Este împânzită de zeci de mii de hectare de tufișuri dense, stânci, terenuri agricole și peșteri de calcar.

Phillips provine dintr-o familie „respectată” cu rădăcini adânci în comunitatea agricolă din Marokopa, potrivit presei locale. Familia lui deține peste 500 de hectare de teren agricol, moșie aflată la aproximativ o jumătate de zi de mers de locul în care Phillips și copiii lui au fost zăriti joia trecută. Nu există niciun indiciu că familia lui Phillips îi ajută. Mama lui a spus pentru New Zealand Herald că nu l-a mai văzut din 2021 și îl îndeamnă să aducă copiii acasă la fiecare apariție publică.

Cei care cunosc zonele de tufișul din Noua Zeelandă spun că ar putea trăi aici „aproape la nesfârșit” și pot supraviețui cu ierburi, morcovi sălbatici, miezul copacilor și carne de la animale.

Mama copiilor spune că Phillip folosește copiii ca pioni în conflictul lor. „Ar fi trebuit oprit cu mult timp în urmă. Nu pot să cred că acest lucru a fost lăsat să se întâmple. Este ca și cum sistemului chiar nu-i pasă”, a spus ea. „La fiecare demers pe care l-am făcut înainte, nimeni nu m-a ascultat, am fost ignorată și uite unde s-a ajuns”, a spus ea a un post de radio.

Agenția de protecție a copilului Oranga Tamariki (Ministerul pentru Copii) nu a comentat cazul, invocând confidențialitatea.

Poliția a început o căutare terestră și aeriană care a durat trei zile, la 12 ore după ce cei patru au fost văzuți săptămâna trecută, însă nu au fost găsiți. Poliția a refuzat să dea detalii, dar inspectorul Andrew Saunders a spus că este dedicat cazului. „Deși nu putem oferi detalii, vrem să asigurăm oamenii că avem resursele necesare pentru a răspunde indicii care apar.”

Unii cer sprijin militar, spunând că cei patru ar putea fi găsiți în mai puțin de două săptămâni. „Ai putea ajunge la 50 de metri de ei fără ca ei să știe, l-ai putea prinde pe tată atunci când este nu este lângă copiii”, a spus Barrie Rice, fost militar în trupe speciale pentru The Guardian.

Se pare că Phillips este susținut de câțiva oameni, care lansează online și în comunitate apeluri să fie lăsat în pace, oameni care susțin că le oferă copiilor săi o educație sănătoasă. Unii localnicii din Marokopa au spus despre Phillips că este „un om bun”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile