Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Transformarea Fortului 13 în muzeu este în faza de proiectare: ”Încep să se vadă deja rezultatele”

Transformarea Fortului 13 în muzeu este în faza de proiectare: ”Încep să se vadă deja rezultatele”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 15:18 28 Noi 2024 Modificat la 15:20 28 Noi 2024

În cadrul Conferinței organizate de Antena 3 CNN cu tema „Fortul 13 Jilava: Consolidare, Conservare, Cunoaștere – Transformarea unui monument istoric în destinație cultural-educativă”, Olivia Ciobanu Oprescu, arhitect-șef al județului Ilfov, a prezentat detalii importante despre inițiativa ambițioasă de restaurare și valorificare a acestui simbol istoric. Proiectul, susținut de Consiliul Județean Ilfov, urmărește transformarea Fortului 13 într-un spațiu dedicat cunoașterii și educației, păstrând vie memoria tragediilor petrecute în acest loc.

Un proiect ambițios, în beneficiul generațiilor viitoare

Olivia Ciobanu Oprescu a subliniat importanța acestui demers pentru păstrarea memoriei istorice:
„Consiliul Județean Ilfov încearcă de foarte mult timp să ia în administrare și în patrimoniu acest amplasament, un monument de clasă A, cu o istorie profundă. Ne dorim să-l aducem în viața noastră pentru viitorul nostru și pentru generațiile viitoare, pentru ca acestea să înțeleagă lecțiile trecutului. Fortul 13 este un loc care inspiră emoție; vizitându-l, simți încărcătura locului, păstrată în pereți, în piatră.”

Ea a evidențiat și complexitatea proiectului: „Am început demersurile cu mult timp în urmă, iar acum, cu sprijinul domnului președinte, am reușit să devenim administratorii acestui imobil.”

Pași concreți spre reabilitare

Olivia Ciobanu Oprescu a explicat că proiectul a avansat în faza de proiectare: „Lucrările sunt în faza de DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție). Contractul a fost atribuit, iar împreună cu echipa de proiectare și specialiști din Ministerul Culturii lucrăm la stabilirea temei de proiect. Este o lucrare complexă, având în vedere statutul de monument de clasă A și componenta sa istorică extraordinară.”

În dezvoltarea proiectului, se pune accent pe colaborarea cu foștii deținuți politici, persoane care au suferit în penitenciarul Jilava. „Vrem să aducem alături de noi, în brainstorming-ul pe care îl vom organiza, pe cei care au trecut prin această tragedie. Ei vor contribui la definirea temei de proiect, astfel încât să păstrăm autenticitatea și să transmitem generațiilor viitoare lecțiile istorice.”

O viziune pentru viitor

Proiectul urmărește nu doar restaurarea fizică a monumentului, ci și transformarea acestuia într-o destinație cultural-educativă. Scopul este să creeze un spațiu de învățare și reflecție, care să păstreze memoria victimelor regimului comunist și să educe publicul despre istoria represiunii din România.

„Este un loc spectaculos. De câte ori îl vizitez, simt încărcătura emoțională a acestui spațiu. Tot ce s-a întâmplat acolo rămâne gravat în piatra și pereții acestui monument. Transformarea Fortului într-un spațiu educațional și cultural este un pas necesar pentru păstrarea memoriei istorice.”

 

Etichete: Fortul 13 Jilava
Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
» Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
TOP articole