Antena 3 CNN a organizat joi Conferința națională România Inteligentă „Fortul 13 Jilava: Consolidare, Conservare, Cunoaștere – Transformarea unui monument istoric în destinație culturală-educativă”. În cadrul evenimentului a fost prezentă și Alina Gorghiu, ministrul Justiției, care a vorbit despre noul muzeu care se va amenaja în Ilfov și a avut un îndemn pentru tinerii prezenți în sală.
„Pică mănușă evenimentul acesta peste contextul prin care trecem și profit de faptul că aveți tineri în sală ca să le spun că istoria trebuie povestită, trebuie spusă. Și cred că ăsta e mesajul zilei de astăzi, în primul rând. În al 2-lea rând, dacă vrem să înțelegem ceva din ce trăim, va trebui să rememorăm experiențele trecutului de fiecare dată când avem posibilitatea.”, a declarat Alina Gorghiu, în cadrul evenimentului.
Evenimentul dedicat transformării Fortului 13 Jilava într-un muzeu al memoriei represiunii comuniste a abordat subiecte esențiale privind restaurarea și valorificarea acestui monument istoric. Fortul 13 Jilava, un simbol al abuzurilor și suferinței din perioada regimului comunist, va fi transformat într-un spațiu de reflecție, educație și conștientizare, care va aduce în fața publicului lecțiile din trecut. Proiectul urmărește să creeze un loc activ de învățare, în care vizitatorii vor înțelege impactul regimurilor totalitare și importanța libertății și drepturilor fundamentale.
„Acolo foarte mulți deținuți politici au fost bătuți, au murit acolo, au fost chinuiți”
Hubert Thuma, Președinte Consiliul Județean Ilfov, a precizat care sunt pașii de parcurs pentru ca Fortul 13 să fie transformat în muzeu și cât va dura acest proces.
„Am fost de multe ori și am vizitat Fortul 13 și pentru copiii care sunt în sală i-aș îndemna să meargă să viziteze și acel loc. Cum intri în incinta Fortului 13 te izbești pur și simplu de o emoție. Acolo foarte mulți deținuți politici au fost bătuți, au murit acolo, au fost chinuiți. Și cred că este extrem de important pentru noi să nu uităm greșelile trecutului, pentru că doar cei care nu văd lucrurile greșite care s-au întâmplat sunt predispuși să le repete. Cât va dura acest proces? Transformare a Fortului 13 într-un muzeu va dura probabil câțiva ani de zile. Anul acesta am reușit să preluăm Fortul 13 în administrația Consiliul Județean Ilfov, cu ajutorul doamnei ministru de al Justiției și cu ajutorul doamnei ministru al Culturii și este primul pas pe care l-am făcut.
Am identificat și o sursă de finanțare pentru că transformarea lui într-un muzeu nu costă puțin, costă foarte mulți bani. Acuma suntem la stadiul detalii, adică avizăm proiectul, după ce îl avizăm vom lucra la studiul de fezabilitate și vom afla și care sunt costurile. Noi le estimăm undeva în jurul a 15 milioane de euro și sursa de finanțare este Programul Operațional Regional, adică sunt bani europeni care în marea lor parte vor fi folosiți pentru Fortul 13. Estimăm că lucrările vor dura undeva între 2 și 3 ani de zile și sperăm să ne apucăm cât mai rapid de treabă.”, a precizat Hubert Thuma.
Transformarea fortului într-un muzeu al memoriei represiunii comuniste nu doar că va păstra istoria, dar va deveni și un simbol al luptei pentru drepturile omului și al importanței educației civice. Conferința s-a concentrat pe integrarea fortului în circuitul cultural și turistic național, astfel încât să devină un punct de atracție educațional, nu doar un loc de amintire, ci un spațiu activ dedicat învățării despre regimurile totalitare, libertate și democrație. Această inițiativă subliniază importanța păstrării memoriei colective și va contribui la construirea unui viitor mai conștient și mai responsabil.
Subiectele abordate vor fi:
- Importanța transformării în muzeu dedicat memoriei represiunii comuniste
- Detalii despre sursele de finanțare și planurile de consolidare și conservare
- Rolul Consiliului Județean Ilfov, Ministerului Justiției, Ministerului Culturii și Administrației Naționale a Penitenciarelor în succesul proiectului
- Rolul muzeului în educația publicului și păstrarea memoriei istorice
- Timpul estimat pentru finalizare și etapele cheie ale lucrărilor
- Importanța educației civice, a cunoașterea drepturilor și a libertăților de către generațiile tinere
- Libertatea trebuie permanent apărată
- Deconspirarea crimelor comunismului si a regimurilor totalitare – calea spre un viitor fără resentimente
- Tehnologiile și metodele utilizate în restaurarea și conservarea fortului.
- Strategii pentru atragerea vizitatorilor și integrarea fortului în circuitul turistic regional
Speakeri și participanți:
- Raluca Turcan, Ministrul Culturii
- Alina-Ștefania Gorghiu, Ministrul Justiției
- Hubert Thuma, Președinte Consiliul Județean Ilfov
-
Olivia Ciobanu, Administrator Public al Judetului Ilfov
-
Vincențiu Voicu, Consilier Judetean CJ Ilfov
-
Ștefan Rădulescu, Consilier Judetean CJ Ilfov
- Lucia Hossu-Longin, Realizator ”Memorialul durerii”
- Sergiu Rizescu, Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România
- Constantin Buchet, Presedinte Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii
- Petre Elefterie Ilie, Primarul Comunei Jilava
- Niculina Moica, Președinte Asociația Foștilor Deținuți Politici din România
- Chestor de poliție penitenciară Dr. Dan Halchin, Director General Administrația Națională a Penitenciarelor
- Reprezentant al Agenției pentru Dezvoltare Regională București- Ilfov
- Adriana Stoica, Inspector Școlar General Ilfov
- Participanți în sală: 30 de elevi cu profesori coordonatori din județul Ilfov
Conferința a fost organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group și completează seria conferințelor ale platformei de comunicare ”România Inteligentă”. Conferința a fost moderată de Adrian Ursu și transmisă integral live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro și pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalul.ro iar tronsoane ale dezbaterii au fost preluate Live pe postul TV Antena 3 CNN.