Antena 3 CNN Life Știinţă Totul despre asteroidul PT5 2024, mini-luna pe care o va avea Pământul pentru următoarele 2 luni. A fost descoperit doar pe 7 august

Totul despre asteroidul PT5 2024, mini-luna pe care o va avea Pământul pentru următoarele 2 luni. A fost descoperit doar pe 7 august

de Robert Kiss    |   

Pământul va avea o nouă „mini-lună”, însă aceasta nu va rămâne pentru mult timp în apropierea planetei. Asteroidul recent descoperit, numit 2024 PT5, va fi capturat temporar de gravitația Pământului și va orbita în perioada 29 septembrie - 25 noiembrie, potrivit astronomilor. Apoi, roca spațială se va întoarce pe o orbită heliocentrică, care este o orbită în jurul Soarelui, scrie CNN.

Detalii despre mini-luna efemeră și calea în formă de potcoavă pe care o parcurge au fost publicate luna aceasta în Research Notes al Societății Americane de Astronomie.

Astronomii au observat pentru prima dată asteroidul pe 7 august folosind observatorul din Africa de Sud al Sistemului de alertă pentru impactul cu asteroizi, sau ATLAS, finanțat de NASA.

Asteroidul are probabil un diametru de aproximativ 11 metri, dar sunt necesare mai multe observații și date pentru a-i confirma dimensiunea, a declarat autorul principal al studiului Carlos de la Fuente Marcos, cercetător la Facultatea de Științe Matematice de la Universitatea Complutense din Madrid. 

Dar, ca mini-lună, asteroidul 2024 PT5 nu este în niciun pericol de a se ciocni cu Pământul acum sau în următoarele câteva decenii, a spus Marcos. Roca spațială va orbita la aproximativ 4,2 milioane de kilometri distanță, sau de aproximativ 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.

„Pentru a deveni o mini-lună, un corp care vine trebuie să se apropie de Pământ încet”

Evenimentele în care Pământul atrage pentru o perioadă scurtă pe orbita sa asteroizi pot avea loc de mai multe ori pe deceniu, dar evenimentele mai lungi în care o mini-lună orbitează Pământul sunt rare și apar doar la fiecare 10 sau 20 de ani, a spus Fuente Marcos.

Nu este ușor pentru asteroizi să devină mini-luni, deoarece trebuie să călătorească cu viteza și direcția potrivite pentru a fi capturați de gravitația Pământului.

„Pentru a deveni o mini-lună, un corp care vine trebuie să se apropie de Pământ încet”, a spus cercetătorul.

„Dacă un asteroid este capturat de Pământ este independent de dimensiunea sau masa sa, depinde doar de viteza și traiectoria sa pe măsură ce se apropie de sistemul Pământ-Lună”, a spus Robert Jedicke, specialist în corpurile sistemului solar la Universitatea din Hawaii. „Aproape toți asteroizii care se apropie de Pământ o fac prea repede și într-un unghi greșit pentru a fi capturați”.

Asteroidul 2024 PT5 provine din centura de asteroizi Arjuna, care este formată din asteroizi mici care au orbite în jurul Soarelui similare cu orbita Pământului.

„Credem că există aproximativ o mini-lună de mărimea unei mașini de spălat vase în sistemul Pământ-Lună în orice moment, dar sunt atât de greu de detectat încât majoritatea rămân nedescoperiți în timpul în care rămân legați de Pământ”, a spus Robert Jedicke. „2024 PT5 ar putea avea aproximativ 10 metri în diametru, ceea ce îl face cel mai mare obiect capturat descoperit până în prezent.”

După 56,6 zile, atracția gravitațională a soarelui va aduce Asteroidul 2024 PT5 înapoi pe orbita sa normală.

Și când asteroidul 2024 PT5 revine din nou, astronomii se așteaptă ca acesta să devină mini-lună a Pământului pentru câteva zile în noiembrie 2055 și din nou pentru câteva săptămâni la începutul lui 2084.

Subiecte în articol: mini-luna Luna Pamant gravitatie asteroid Luna
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile