Antena 3 CNN Life Știinţă Noua „mini-lună” a Pământului va orbita în jurul planetei noastre în următoarele două luni. Ce se știe despre obiectul ceresc

Noua „mini-lună” a Pământului va orbita în jurul planetei noastre în următoarele două luni. Ce se știe despre obiectul ceresc

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 08:00 17 Sep 2024 Modificat la 08:31 17 Sep 2024
pamant cosmos planete universul
Pământul în Cosmos, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Pământul urmează să câștige încă o lună până la sfârșitul lunii septembrie: un mic asteroid care va fi prins de gravitația planetei noastre până la sfârșitul anului, spun oamenii de știință, potrivit Live Science.

Mini-luna, un asteroid numit 2024 PT5, a fost reperat de Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) pe 7 august. Roca spațială va efectua o orbită completă a planetei noastre între 29 septembrie și 25 noiembrie, înainte de a scăpa de gravitația Pământului.

Cu toate acestea, în ciuda acestei apropieri de 57 de zile de planeta noastră, asteroidul va fi greu de observat, având doar 10 metri lățime. 

Ocazional, planeta noastră prinde sateliți suplimentari. De exemplu, un eveniment similar a avut loc în 1981 și 2022, când obiectul 2022 NX 1 a devenit un companion efemer al planetei noastre înainte de a se îndepărta, au observat astronomii. Cercetătorii și-au publicat rezultatele în septembrie în revista Research Notes a AAS.

„Poate deveni în curând o mini-lună”

„Pământul poate captura în mod regulat asteroizi din populația de obiecte din apropierea Pământului (NEO) și îi poate trage pe orbită, transformându-i în mini-luni”, au scris cercetătorii în lucrare.

„Recent descoperit, NEO 2024 PT5 din clasa Apollo urmează o traiectorie care seamănă cu cea a lui 2022 NX1 și poate deveni în curând o mini-lună”.

NASA consideră orice obiect spațial care se află la o distanță de aproximativ 190 de milioane de kilometri de Pământ un „obiect din apropierea Pământului” și clasifică orice obiect mare aflat la o distanță de aproximativ 7,5 milioane de km de planeta noastră drept „potențial periculos”.

NASA urmărește locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi cu ajutorul ATLAS, un ansamblu de patru telescoape care efectuează o scanare a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore. 

NASA a estimat traiectoriile tuturor acestor obiecte din apropierea Pământului dincolo de sfârșitul secolului. Pământul se confruntă doar cu un risc infim de coliziune apocaliptică cu un asteroid pentru cel puțin următorii 100 de ani.

Potrivit noului studiu, 2024 PT5 provine probabil din centura de asteroizi Arjuna - o amestecătură diversă de roci spațiale care orbitează în jurul Soarelui în apropierea planetei noastre. Datorită faptului că orbita sa este foarte apropiată de a noastră, calculele indică faptul că asteroidul va orbita din nou Pământul în ianuarie 2025 și apoi în 2055.

Mini-lunile nu sunt doar curiozități pentru observatorii de asteroizi. Cercetările sugerează că rocile conțin minerale valoroase și apă care pot fi folosite drept combustibil pentru rachete, ceea ce le face „pietre de lansare” ideale pentru companiile care se pregătesc să exploateze asteroizii. 

×
x close