Antena 3 CNN Externe Terorismul și securitatea frontierelor, principalele motive de îngrijorare ale europenilor. Ce spun de războiul din Ucraina (sondaj)

Terorismul și securitatea frontierelor, principalele motive de îngrijorare ale europenilor. Ce spun de războiul din Ucraina (sondaj)

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 13:40 20 Noi 2024 Modificat la 13:41 20 Noi 2024

Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este considerat o ameninţare semnificativă de către cetăţenii Uniunii Europene, însă migraţia ilegală şi terorismul cauzează o îngrijorare chiar mai mare, indică un sondaj de opinie publicat miercuri, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Studiul, comandat de Fundaţia Bertelsmann, arată o diversitate de opinii despre modul în care este percepută pacea.

Dintre cei peste 26.000 de participanţi la sondaj, 25% au spus că securitatea disfuncţională a frontierelor este principalul lor motiv de îngrijorare, în timp ce 21% s-au declarat cel mai mult îngrijoraţi de atacuri teroriste.

Atacurile cibernetice sunt considerate cea mai mare ameninţare de către 19% dintre cei intervievaţi, iar 18% se tem de un atac extern şi 17% de infracţionalitatea organizată.

În Germania, 23% dintre respondenţi au menţionat terorismul ca cea mai mare ameninţare pentru pace în Europa, un răspuns influenţat probabil de atacul terorist comis în august la Solingen, oraş din landul german Renania de Nord-Westphalia. Atacul, atribuit unui bărbat sirian şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, s-a soldat cu trei morţi.

Ancheta sociologică mai arată diferenţe regionale majore în privinţa motivelor de îngrijorare. În Polonia, ţară ce are frontieră comună cu Ucraina, 29% dintre cei intervievaţi sunt de părere că cea mai mare ameninţare pentru pace în Europa o reprezintă un atac militar, opinia împărtăşită de numai 16% dintre spanioli.

Sondajul a fost realizat de agenţia pentru studierea opiniei publice Latana în septembrie 2024, pe un eşantion de 26.454 de persoane din UE. Marja de eroare a fost de +/- 0,8 puncte procentuale.

Înfiinţată în 1977, Fundaţia Bertelsmann realizează periodic studii despre educaţie, democraţie, societate, sănătate, cultură şi ştiinţă. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole