Antena 3 CNN Externe "Tentaculele caracatiței sunt grav rănite, acum e momentul să țintim capul". Reacții în Israel după atacul iranian cu 200 de rachete

"Tentaculele caracatiței sunt grav rănite, acum e momentul să țintim capul". Reacții în Israel după atacul iranian cu 200 de rachete

de Georgiana Marina    |   

Analiștii de securitate și foștii oficiali au declarat că Israelul a provocat daune semnificative Hezbollah și a redus capacitatea Iranului (care susține gruparea) de răspuns la un atac mai amplu, scrie New York Times. Acum, Israelul are mai multă libertate de a răspunde cu forță la atacaul cu rachete al Iranului, comparativ cu situația din aprilie, spun experții în securitate.

La atacul iranian din aprilie, Israelul a fost precaut în a răspunde mai puternic, pentru a nu provoca Teheranul să ordone Hezbollah să riposteze mai intens. În aprilie, Israelul a răspuns simbolic la un atac iranian, vizând doar o instalație de apărare aeriană din Iran. Dar, după lansarea bombardamentelor în care au fost uciși liderul Hezbollah și alți comandanți ai grupării săptămâna trecută, și ofensiva terestră din noaptea de luni spre marți, Israelul a slăbit Hezbollah și a redus capacitatea de descurajarea a Iranului împotriva unui atac mai amplu israelian, a declarat Danny Citrinowicz, fost ofițer de informații israelian, specializat în Iran.

„Israelul are mult mai mult mână liberă în contextul iranian decât în ​​aprilie, deoarece, în esență, nu există mai multă amenințare ca Hezbollah care să se alăture Iranului”, a spus Citrinowicz.

Administrația Biden ar putea îndemna Israelul să răspundă moderat, dar în timp ce alegerile prezidențiale americane se apropie, este posibil ca oficialii americani să aibă mai puțină influență decât au avut în aprilie, când au făcut presiuni similare pentru a evita un atac care putea escalada conflictul, a spus Citrinowicz.

„Aceasta este o escaladare al cărei sfârșit este greu de prevăzut. Acțiunea Israelului va declanșa aproape sigur un alt răspuns iranian. Se pare că suntem la începutul unei confruntări puternice între noi și iranieni”, a spus  Citrinowicz.  

După ce Iranul a lansat 200 de rachete în atacul de jumătate de oră de marți seară, provocarea pentru Israel nu a fost dacă să atace Iranul, ci cât de puternic să răspundă, a spus Yaakov Amidror, general-maior pensionat și fost consilier de securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu. Singura întrebare, a spus generalul Amidror, a fost „cât de mult le putem face rău față de capacitatea lor de a ne face rău”. El a adăugat că crede că daunele aduse de Israel lui Hezbollah au diminuat amenințarea Iranului.

Chiar și un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului „ar trebui luat în considerare”, a adăugat generalul Amidror.

Naftali Bennett, fost prim-ministru israelian, a scris pe rețelele sociale că Israelul are „cea mai mare ocazie din ultimii 50 de ani” de a schimba fața regiunii. „Trebuie să acționăm acum pentru a-i distruge proiectul nuclear, pentru a le distruge principalele instalații energetice și pentru a lovi în mod critic acest regim terorist”, a spus Bennett, făcând referire la Iran. „Tentaculele acelei caracatițe sunt grav rănite – acum este momentul să țintim capul”, a adăugat el.

 

 

Subiecte în articol: Israel Iran rachete experti militari
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile