Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara din care au dispărut 1.000 de ghețari masivi în 30 de ani. Au o importanță vitală pentru regiune

Țara din care au dispărut 1.000 de ghețari masivi în 30 de ani. Au o importanță vitală pentru regiune

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 16:10 14 Noi 2024 Modificat la 23:12 14 Noi 2024

Peste o mie de ghețari din Tadjikistan au dispărut pe parcursul a trei decenii, în contextul în care regiunea depinde de aceste resurse de apă, iar procesul de topire se accelerează.

Avertismentul a fost făcut de Daler Djouma, ministrul Energiei din această republică situată în Asia Centrală, cu ocazia unui eveniment din marja Conferinței anuale a ONU privind schimbările climatice (COP29), transmite Agerpres, care citează AFP.

"În ultimii 30 de ani, din 14.000 de ghețari din Tadjikistan, peste o mie de ghețari de importanță vitală pentru întreaga regiune au dispărut. Topirea rapidă a ghețarilor din cauza schimbărilor climatice constituie o amenințare serioasă într-un context global de protecție a resurselor hidrice", a precizat Djouma în cadrul evenimentului desfășurat în Azerbaidjan.

În Asia Centrală, o regiune aridă şi fără ieșire la mare, țări precum Kârgâzstan şi Tadjikistan au resursele de apă concentrate în gheață, fiecare dintre aceste state având pe teritoriul său între 10.000 şi 15.000 de ghețari.

Ghețarii acționează precum rezervoarele de apă, fiind esențiali pentru securitatea alimentară a țărilor din Asia Centrală, întrucât alimentează cursurile de apă, în special în lunile fără precipitații. Dispariția ghețarilor duce implicit la scăderea rezervelor de apă dulce.

Estimările specialiștilor spun că ghețarii din Asia Centrală riscă să dispară complet până la sfârșitul secolului al XXI-lea, în principal din cauza încălzirii globale.

Fenomenul va antrena, potrivit ONU şi oamenilor de știință, o penurie severă de apă în această regiune în care trăiesc aproximativ 80 de milioane de persoane şi care cunoaște o importantă creștere demografică şi economică.

Președintele din Azerbaidjan: „Petrolul e un dar de la Dumnezeu!”

Aportul combustibililor fosili la încălzirea globală este minimalizat chiar de către unii participanți la COP29.

Președintele azer Ilham Aliev a spus la COP29 că petrolul este „un dar de la Dumnezeu”, potrivit BBC.

El a adăugat că statele lumii nu ar trebui să fie învinuite pentru că dispun de combustibili fosili sau pentru că îi comercializează.

Țara gazdă a COP29 intenționează să-și extindă producția de gaze naturale cu până la o treime în următorul deceniu.

Este al doilea an în care Conferința ONU privind schimbările climatice este condusă de o națiune cu interese majore în domeniul combustibililor fosili.

Anul trecut, conferința a fost prezidată de Sultan al-Jaber, președintele Abu Dhabi National Oil Company din Emiratele Arabe Unite.

 

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole