Antena 3 CNN Externe O misterioasa balenă eșuată, puternic mirositoare, a fost expusă de activiștii de mediu la Baku, unde are loc COP29

O misterioasa balenă eșuată, puternic mirositoare, a fost expusă de activiștii de mediu la Baku, unde are loc COP29

A.I.
3 minute de citit Publicat la 14:04 12 Noi 2024 Modificat la 14:15 12 Noi 2024
butaforie balena moarta Azerbaidjan COP29
"Cadavrul de balenă" a fost amplasat la Baku de activiștii ecologiști de la Captain Boomer. Sursă foto: X@AzizKarimov14

O prezență puternic mirositoare împodobește, de luni, un țărm din Baku, capitala Azerbaidjanului, unde are loc evenimentul COP29 sau cea de-a 29-a Conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice.

Este vorba despre o balenă de peste 17 metri lungime, care zace convingător și miroase aidoma unui mamifer marin mort de ceva vreme, notează CNN pe site-ul său.

"Balena moartă" nu este, totuși, un cadavru autentic: ea a fost creată cu maximum de realism de activiștii de mediu de la Captain Boomer.

Această organizație cu sediul în Belgia încearcă să sensibilizeze publicul cu privire la distrugerea ecologică globală și, mai ales, cu privire la criza climatică provocată de civilizația umană.

"Cadavrul" a fost creat pornind de la informațiile cunoscute despre balenele reale, iar mirosul puternic a fost generat prin plasarea strategică în apropiere a mai multor găleți cu pește stricat, remarcă sursa citată.

De la finalizarea sa, în urmă cu un deceniu, "balenă moartă" de la Captain Boomer a făcut turul orașelor și coastelor maritime, din Europa până în Australia.

„Când credem că circumstanțele sunt potrivite, ne facem apariția într-un oraș (...) Scopul este să provocăm prejudecățile oamenilor și să îi facem să gândească, iar balena îi determină să simtă că legătura lor cu natura este perturbată”, a explicat Bart Van Peel, reprezentant al organizației din Belgia.

Alegerea capitalei azere, anul acesta, a venit natural, dat fiind faptul că Baku găzduiește summitul COP29 privind schimbările climatice.

Autoritățile azere le-au permis activiștilor de mediu să instaleze "balena moartă" la Baku

Călătoria balenei din Belgia până în Azerbaidjan nu s-a făcut pe mare, ci pe uscat. Membrii Captain Boomer au încărcat instalația într-un camion și au condus-o prin Europa, Turcia și Georgia, ajungând la Baku după două săptămâni.

Surprinzător, grupul de activiști a obținut aprobarea autorităților locale pentru instalare prin intermediul unui ecologist local, Adnan Hussein. Captain Boomer intenționează să păstreze "cadavrul de balenă" la Baku pe toată durata COP29, care a început luni, 11 noiembrie, și va dura până pe 22 noiembrie.

Instalația beneficiază de ceva activitate: membrii Captain Boomer joacă rolurile unor oameni de știință care încearcă să stabilească ce s-a întâmplat cu balena. Ei evocă ipoteze precum cea care spune că, din cauza schimbărilor climatice, giganticul mamifer acvatic și-a schimbat ruta de migrație.

Până acum, mii de azeri s-au adunat să privească balena, de când aceasta a fost instalată.

„Unii au stat mai mult de o oră. Mulți s-au arătat emoționați: este reacția la (povestea că) un animal marin vine dintr-un alt mediu și moare la picioarele noastre, spunându-ne 'nu mai pot'. Este un mare semn de întrebare: ce ai de gând să faci?”, a povestit reprezentantul Captain Boomer.

Președintele din Azerbaidjan: „Petrolul e un dar de la Dumnezeu!”

Președintele azer Ilham Aliev a spus, marți, în a doua zi a evenimentului COP29, că petrolul este „un dar de la Dumnezeu”, notează BBC.

El a adăugat că statele lumii nu ar trebui să fie învinuite pentru că dispun de combustibili fosili sau pentru că îi comercializează.

Țara gazdă a COP29 intenționează să-și extindă producția de gaze naturale cu până la o treime în următorul deceniu.

Este al doilea an în care Conferința ONU privind schimbările climatice este condusă de o națiune cu interese în domeniul combustibililor fosili.

Anul trecut, președintele conferinței a fost Sultan al-Jaber, președintele Abu Dhabi National Oil Company din Emiratele Arabe Unite.

Marți, la Baku, Ilham Aliev a susținut că „ponderea Azerbaidjanului în emisiile globale de gaze este de numai 0,1%”.

„Trebuie să aduc aceste cifre în atenția publicului, deoarece imediat după ce Azerbaidjanul a fost ales ca țară gazdă a COP29, am devenit ținta unei campanii coordonate și bine orchestrate de calomnie și șantaj”, a adăugat el.

„Presa occidentală, așa-numitele ONG-uri independente și unii politicieni par să fie în competiție pentru răspândirea dezinformărilor și a informațiilor false despre țara noastră”, a acuzat președintele azer.

×
x close