Antena 3 CNN Externe Sute de mii de peşti morţi plutesc într-o destinaţie turistică din Grecia: „Se întind pe kilometri"

Sute de mii de peşti morţi plutesc într-o destinaţie turistică din Grecia: „Se întind pe kilometri"

de Claudia Popovici    |   

Autorităţile din Grecia au început să colecteze sute de mii de peşti morţi care s-au revărsat săptămâna aceasta într-un port turistic din oraşul Volos (centru) după ce au fost dislocaţi din habitatele lor de apă dulce în timpul inundaţiilor de anul trecut, informează Reuters, citat de Agerpres. 

Cadavrele lor plutitoare au acoperit apele portului într-o pătură argintie, iar mirosul fetid a alarmat rezidenţii şi autorităţile locale, care s-au grăbit să le colecteze înainte să ajungă la restaurantele şi hotelurile din apropiere.

''Se întinde pe kilometri'', a declarat pentru Reuters Stelios Limnios, membru al consiliului municipal. ''Nu e doar de-a lungul coastei, ci şi în centrul golfului Pagasetic'', a spus el, referindu-se la zona din largul oraşului Volos, a cărui coastă este presărată cu locuinţe de vacanţă.

Miercuri, traulerele colectau peştii cu ajutorul plaselor de pescuit şi îi aruncau apoi în remorcile camioanelor. Peste 40 de tone de peşti au fost colectate în ultimele 24 de ore, au spus autorităţile elene.

Primarul din Volos a învinuit Guvernul de la Atena

Primarul din Volos, Achilleas Beos, a spus că mirosul este insuportabil. Cu prilejul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, el a învinuit Guvernul de la Atena că nu rezolvă problema înainte ca mirosul să ajungă în oraş. El a mai spus că peştii intraţi în putrefacţie ar putea provoca un dezastru de mediu pentru alte specii din zonă.

Potrivit experţilor, problema e cauzată de inundaţiile istorice produse anul trecut şi care au afectat câmpia Thessaly, aflată mai la nord, precum şi râuri şi lacuri. Nu a fost instalată o plasă la gura de vărsare a râului către Volos, au spus ei. Când peştii au ajuns în mare, apa sărată i-a ucis.

''Nu au făcut ceea ce era evident, să instaleze o plasă de protecţie'', a spus primarul Beos, referindu-se la serviciile guvernamentale.

Ministerul Mediului nu a răspuns unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă. Procurorii locali au dispus o investigaţie.

Acest dezastru este cel mai recent dintr-o serie de efecte produse de vremea extremă în Grecia şi pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice, printre care temperaturi ridicate şi ploi imprevizibile, care au provocat incendii de vegetaţie şi inundaţii.

Dimosthenis Bakoyiannis, de 33 de ani, care deţine un restaurant pe plajă la o distanţă de 10 kilometri de Volos, a spus că cifra de afaceri i-a scăzut cu 80% vara aceasta întrucât puţini turişti au dorit să-i viziteze restaurantul după acele inundaţii.

''Închiderea barierei acum nu mai este de folos. Acum este prea târziu, sezonul turistic s-a terminat'', a adăugat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile