Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa care a găsit o soluţie împotriva algelor toxice, după moartea în masă a peştilor

Ţara din Europa care a găsit o soluţie împotriva algelor toxice, după moartea în masă a peştilor

peste mort alge
77 de tone de peşti au fost găsiți morți într-un canal . Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    20 Aug 2024   •   00:00

Autorităţile poloneze au introdus peroxid de hidrogen în apele fluviului Oder, la confluenţa cu canalul Gliwice, în scopul combaterii algelor aurii, toxice, a anunţat luni la Varşovia Ministerul climei şi protecţiei mediului. Demersul vine după ce mari cantităţi de peşti morţi au fost găsiţi în canal şi în rezervorul Dzierzno Duze la începutul acestei luni, potrivit DPA, citat de Agerpres. 

''Potrivit unui raport provizoriu, testul făcut cu peroxid de hidrogen a distrus celulele algelor aurii şi a dus la o reducere a acestor alge cu o eficienţă de 90% până la 99,9%'', a spus ministerul.

Ministrul Mediului, Paulina Hennig-Kloska, a subliniat că introducerea unei substanţe corozive este o măsură de criză. ''Scopul nostru este de a reduce agenţii poluanţi care ajung în canalul Gliwice şi Oder'', a spus ea, menţionând un plan pentru reducerea sării rezultate din mineritul din regiune.

O cantitate totală de 77 de tone de peşti morţi a fost îndepărtată din canal şi rezervor în ultimele două săptămâni. În vara anului 2022, s-a produs un fenomen de moarte masivă a peştilor în Oder, fluviu care curge de-a lungul graniţei polone-germane. A fost atribuit proliferării speciei Prymnesium parvum, cunoscută sub denumirea algă aurie, ca urmare a poluării.

Canalul Gliwice, cu o lungime de 41 de kilometri, care leagă oraşul Gliwice de Oder, a fost inaugurat în 1939.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close