Antena 3 CNN Externe Surse: Există șansa aderării depline a României și Bulgariei la Schengen până la finalul anului

Surse: Există șansa aderării depline a României și Bulgariei la Schengen până la finalul anului

de Adrian Iclozan    |   

Presa bulgară scrie că România și Bulgaria ar putea fi integrate pe deplin în spațiul Schengen până la sfârșitul anului curent.

Publicația BNR citează, în acest sens, o sursă anonimă din cadrul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene.

Ungaria a preluat președinția rotativă la 1 iulie anul curent și o va încheia pe 31 decembrie.

„Credem în mod categoric că există o șansă de a obține aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen și vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul președinției noastre”, susține sursa citată de BNR, fără a preciza cum s-ar putea întâmpla acest lucru.

Subiectul va fi discutat la întâlnirea miniștrilor de Interne din Uniune, care se va desfășura pe 10 octombrie la Luxemburg.

În prezent, România și Bulgaria se află în Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime, începând cu 31 martie 2024.

Austria a rămas singurul oponent al extinderii Schengen cu cele două state.

Comentatorii spun că șansa eliminării acestei opoziții s-a diminuat, după victoria în alegerile legislative Partidului Libertății, de extremă dreapta. De asemenea, nu este clar dacă Olanda va decide să se folosească, din nou, de dreptul de veto în cazul Bulgariei, așa cum a procedat în trecut

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste patru milioane de kilometri pătrați și o populație de aproape 420 de milioane de persoane.

Sunt 27 de țări cu statutul de membru deplin: 23 dintre cele 27 de state UE și statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb - Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile