Antena 3 CNN Actualitate Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen

Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen

Maria Coman, Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 15:27 08 Dec 2022 Modificat la 19:51 08 Dec 2022

"Austria a votat împotriva României. Olanda a votat împotriva Bulgariei dar, pentru că nu s-a făcut această decuplare între cele două țări, votul Olandei a mers împotriva României.

Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este în favoarea aderării României la Schengen.

Toate negocierile purtate pe parcursul zilei, inclusiv tentativa Germaniei de a condiționa aderarea Croației la Schengen de aderarea României și Bulgariei, au eșuat", a transmis corespondentul Antena 3 CNN la Bruxelles, Maria Coman.

Reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner (foto principală), a confirmat încă de dimineață, înaintea începerii lucrărilor Consiliului, că se va opune României la vot.

Karner a făcut declarația doar pentru presa austriacă.

"Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.

Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment", a spus Karner.

Negocierile pentru a înlătura opoziția Austriei s-au purtat până în ultimul moment, însă fără efect.

Reprezentanții olandezi au anunțat de mai mult timp că vor vota împotriva aderării Bulgariei ceea ce a atras, implicit, un vot împotriva României.

Votul în favoarea Croației a fost unanim favorabil.

Această din urmă țară va deveni membru al spațiului Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Premierul Ciucă a discutat miercuri seară cu cancelarul Nehammer

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spațiul Schengen, potrivit unor surse politice oficiale.

"Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen și toate argumentele care au fost repetate zilele trecute. În același timp, premierul român l-a informat personal pe cancelar că România își menține poziția de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, a amintit că toate celelalte state membre susțin în acest moment, pe bună dreptate, România", au precizat surse menționate.

Tot miercuri, mai devreme în cursul zilei, premierul a anunțat că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spațiul Schengen și că va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că "starea de incertitudine nu mai poate continua".

"Avem argumente obiective, la fața locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanță, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calități de-a lungul anilor și, mai ales, în contextul crizei din Ucraina. La Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spațiul Schengen este obiectivul nostru național", a arătat Nicolae Ciucă.

Presiunile politice ale PPE nu au dat rezultate

O reuniune desfășurată la Viena a Partidului Popular European - familie politică din care face parte și partidul OVP, la putere în Austria - nu a schimbat nimic în ceea ce privește decizia față de România.  

Cancelarul austriac Karl Nehammer a susținut o conferință de presă comună cu președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

"Sunt multe lucruri de discutat iar primul este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles. Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin. E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen. Este o problemă de securitate. Avem 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu e o discuție politică, de partid, ci o discuție bazată pe fapte. Suntem o țară în interiorul UE, nu la granița ei. Ministrul (austriac) de Interne a avut un termen-limită și își dorește un nou calendar, la primăvară, pentru România și Bulgaria", a declarat Nehammer (foto următoare).

El a refuzat să răspundă tranșat la întrebarea dacă Austria își menține veto-ul față de România.

Însă ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea țării sale de a se opune prin veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Karner a invocat, la rândul său, creșterea migrației ilegale.

Atât președinția Consiliului Uniunii Europene, cât și Parlamentul și Comisia Europeană susțin aderarea cât mai grabnică a celor trei state candidate la spațiul de liberă circulație.

O decizie favorabilă implică însă, votul tuturor statelor membre în Consiliul Uniunii Europene.

×
x close