Antena 3 CNN Externe SUA somează Mongolia care nu l-a arestat pe Putin: Înțelegem că e o țară mică între doi vecini mari, dar să respecte Carta ONU

SUA somează Mongolia care nu l-a arestat pe Putin: Înțelegem că e o țară mică între doi vecini mari, dar să respecte Carta ONU

de Georgiana Marina    |   

SUA se așteaptă ca Mongolia, unde Vladimir Putin se află în vizită în aceste zile, să respecte principiile Cartei ONU, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială și avertizează că nicio țară nu trebuie să îi ofere liderului rus o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune, scrie Ukrainska Pravda.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a făcut aceste afirmații într-un briefing de presă, marți.

„Ne așteptăm ca Mongolia să-și respecte angajamentul și sprijinul pentru principiile Cartei ONU, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială și să transmită că aceste principii trebuie să fie susținute în întreaga lume”, a declarat Miller.

Miller a adăugat însă că înțelege situația în care se află Mongolia, fiind prinsă între doi vecini mult mai mari.

„Înțelegem foarte bine poziția dificilă în care se află Mongolia. Este o țară mult mai mică între doi vecini mari. Căutăm să sprijinim în continuare Mongolia, dar credem că este important ca ea să își respecte obligațiile internaționale. 

Și este important ca, dacă comunică cu Rusia, să declare clar că sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a subliniat Miller.

Guvernul Mongoliei a încercat să justifice, marți, decizia sa de a nu-l aresta pe Vladimir Putin, aflat în vizită oficială la Ulan Bator, deși țara este membră a Curții Penale Internaționale și este obligată de legislația internațională să execute mandatul internațional de arestare de pe numele dictatorului rus. Conform Politico, Mongolia susține că este „dependentă energetic” de regimul de la Kremlin și că din această cauză nu poate să-și respecte angajamentele internaționale.

Mongolia, o țară de dimensiuni considerabile și cu o populație de peste 3 milioane, se află într-o poziție geografică și geopolitică complicată – între China, o superputere mondială, și Rusia, o putere de rangul doi și în declin, însă încă relevantă ca urmare a resurselor sale energetice.

Mongolia se străduiește de ani de zile să acționeze pentru a nu-i supăra pe niciunul dintre vecinii săi mai puternici. Cu ambii are relații istorice și legături economice profunde.

Din această cauză, invazia rusească din Ucraina nu a schimbat prea mult calculele pentru guvernul de la Ulan Bator, care continuă să rămână într-o situație dificilă de dependență față de regimul criminal de la Kremlin.

Pe de altă parte, Mongolia rămâne membră a Curții Penale Internaționale. CPI a emis în martie anul trecut un mandat internațional de arestare pe numele dictatorului rus pentru crime de război comise în Ucraina – deportare și răpire de copii ucraineni.

Toți membrii CPI au obligația de a pune în executare un mandat de arestare al organizației în cazul în care un criminal de război căutat intră pe teritoriul său. Experții spun că Mongolia va suferi, cel mai probabil, sancțiuni, ca urmare a deciziei sale.

Subiecte în articol: mongolia SUA Vladimir Putin Rusia suveranitate
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile