Antena 3 CNN Life Sănătate Șeful Societății ATI, în scandalul de la Sf. Pantelimon: „Medicii au procedat conform ghidurilor internaționale de bună practică”

Șeful Societății ATI, în scandalul de la Sf. Pantelimon: „Medicii au procedat conform ghidurilor internaționale de bună practică”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 21:38 08 Aug 2024 Modificat la 21:38 08 Aug 2024

Șeful Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre acuzațiile care li se aduc celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon, arestate preventiv joi, și a demontat argumentele procurorilor.

„Punctul de vedere al nostru este publicat pe site-ul SRATI și, în esență, noi spunem că în primul rând, din cifrele pe care le-ați văzut acolo lipsește cel mai important lucru: valoarea tensiunii arteriale medii. Ea, pe parcursul acestei internări, din ce am văzut, în cele 6 zile despre care se face vorbire, nu a depășit valori de 35-45mm coloană de mercur, care sunt incompatibile cu supraviețuirea oricărei ființe umane dependente de oxigen, dacă aceste valori se mențin mai mult de câteva ore.

Organismul uman funcționează numai cu oxigen. Noi, în lipsa oxigenului, murim. Aceste valori sistolice, diasistolice și mai ales medii, de sub 65, organismul uman nu primește sânge, sângele curge gros, încet și fără oxigen.

Orice administrare de doze de majore de adrenadină, deci 20-15ml, asta înseamnă doze mamut, de peste 1000-1200 de mamograme pe kilogram, noi în unitățile astea vorbim la spital, o asemenea administrare timp de mai mult de câteva ore, dacă tensiunea nu-și atinge ținta și nu crește la 65 mm coloană de mercur, toate ghidurile internaționale, iar în punctul nostru de vedere vă oferim referințe din literatura de specialitate pe care le poate parcurge oricine și ar fi bine să le fi parcurs și niște experți judiciari înainte de a lua toate hotărârile care s-au luat astăzi...aceste evidențe arată și spun că dozele acestea mamut trebuie imediat căzute la doze minime recomandate, pentru că altfel, cu cât doza de noradrenalină este mai mare, cu atât mortalitatea este mai mare. 

Sigur că se poate cosmetiza un pacient și cosmetizezi cumva, între ghilimele, tensiunea, dacă ții niște valori foarte mari de noradrenalină, adică, în loc să fie 25, o să fie 35. De asta nu rezolvă prognosticul bolnavului. Noi avem aici de-a face din prima clipă cu un șoc refractar la tratamentul cu noradrenalina. Aceste șocuri refractare au o mortalitate spre 90-100% și nu se recomandă dozele mari.

Colegele noastre au procedat așa cum au scris în ghidurile internaționale de bună practică zeci de oameni care nu au legătură cu România, nici măcar cu București-ul și nici măcar cu Spitalul Pantelimon. Sunt experți care nu pot fi contraziși, pe baza cărora se construiesc protocoale de tratament în toate spitalele din lume. Le aveți în referință, astfel încât nu putem spune decât că nu poate fi vorba în niciun caz de crimă sau cu omor prin premeditare. În niciun caz acest lucru nu poate fi dovedit și nu se poate pune în câlca unor oameni o asemenea acuzație atât de severă și de grav.

Ce aș dori să mai adaug este că, din păcate, România este una dintre puținele țări din lume în care nu există experți medicali acreditați de sistemul judiciar care să traducă din limbajul medical, atunci când există dubii în cazuri de malpraxis, ba chiar de omor din culpă sau omor intenționat, să traducă pe limbajul magistraților, judecătorilor și procurorilor toate aceste lucruri. 

Pentru că una este să investighezi un omor care are loc, o armă albă în într-un colț din București și alta e să investighezi o infracțiune presupusă de omor într-un spital. Lucrurile n-au cum să fie la fel. Și eu cred că doar din neînțelegerea acestor fenomene s-a putut ajunge în situația în care niște persoane cu peste 25 de ani de școală, niște oameni că un parcurs profesional ireproșabil până în prezent, cu acreditări.

Întâmplător, cele două colege sunt trebuie puținii sub 300 de doctori din România care s-au prezentat la examene europene și pe care le-au luat.”, a spus Șerban Bubenek, la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole