Antena 3 CNN Externe „Ruşii fac totul pe Telegram”. Cum a dereglat arestarea lui Pavel Durov comunicaţiile invadatorilor pe frontul din Ucraina

„Ruşii fac totul pe Telegram”. Cum a dereglat arestarea lui Pavel Durov comunicaţiile invadatorilor pe frontul din Ucraina

de Adrian Dumitru    |   

Deşi Pavel Durov, CEO-ul arestat al Telegram a încercat să se distanţeze de regimul de la Kremlin, platforma sa a devenit absolut vitală pentru coordonarea trupelor invadatoare în Ucraina. Deşi autorităţile franceze l-au arestat pe Durov pentru acuzaţii că reţeaua lui a fost folosită pentru pornografie infantilă, trafic de droguri şi crimă organizată, principalul afectat de situaţie este regimul de la Kremlin, scrie Politico.

Acest lucru se întâmplă pentru că Telegram este folosit pe scară largă de armata rusă pe câmpul de luptă pentru comunicaţii, în condiţiile în care regimul nu a fost în stare să-şi creeze propriul sistem securizat de comunicaţii.

Telegram este, de asemenea, şi principala formă de comunicaţie pe internet pentru bloggerii militari ruşi şi pentru milioane de ruşi obişnuiţi. „L-au reţinut, practic, pe şeful de comunicaţii al armatei ruse”, a comentat un blogger militar rus, referindu-se la arestarea lui Durov.

Site-ul Dva Mayora a mai scris, de asemenea, că specialiştii ruşi încearcă să găsească o alternativă la Telegram, dar că Directoratul de Comunicaţii al armatei ruse „nu a arătat un interes real” să furnizeze un astfel de sistem trupelor ruse. Conform site-ului, arestarea lui Durov ar putea grăbi procesul de dezvoltare al unui sistem independent de comunicaţii.

Alarmaţi, oficialii ruşi cer cu disperare eliberarea lui Durov.

Arestarea lui Durov ar fi putut să se facă din motive politice pentru a obţine informaţiile personale ale utilizatorilor Telegram”, a spus vicepreşedintele Dumei, Vladislav Davankov. „Nu putem permite asta. Dacă autorităţile franceze nu-l eliberează pe Pavel Durov, propun să facem toate eforturile pentru a-l muta în Emiratele Arabe Unite sau în Rusia. Cu acordul său, bineînţeles”, a adăugat el.

Teama ruşilor este că Durov ar putea să le dea autorităţilor franceze cheile de criptare ale Telegram, fapt ce le-ar da acces direct la plaformă şi la toate comunicaţiile utilizatorilor. Deşi ambasada rusă la Paris a cerut să primească acces la Durov, Kremlinul nu a avut încă o reacţie oficială la arest.

Arestarea lui Durov a provocat un scandal internaţional, printre apărătorii lui Durov numărându-se şi Elon Musk, care se recomandă un „susţinător al exprimării libere absolute”. Preşedintele Macron a declarat, luni, că decizia de a-l aresta pe Durov „nu a fost sub nicio formă politică”.

Telegram, reţeaua socială folosită cu precădere în spaţiul ex-sovietic care se apropie de un miliard de utilizatori, este un instrument cheie de comunicare pentru disidenţi politici, mafioţi şi infractori, dar şi pe frontul din estul Ucrainei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile