Antena 3 CNN Externe Rușii aduc moartea în Herson cu drone made in China: vânează prin telecomandă civili în orașul din care au fost alungați acum doi ani

Rușii aduc moartea în Herson cu drone made in China: vânează prin telecomandă civili în orașul din care au fost alungați acum doi ani

A.I.
7 minute de citit Publicat la 07:00 19 Oct 2024 Modificat la 15:37 19 Oct 2024

Sunt mici, agile și foarte greu de evitat, odată ce te-au luat la țintă. Transportă grenade cu fragmentare și nu fac deosebire între civili și militari. Începând de astă vară, au provocat moartea a câteva zeci de oameni numai în Herson, oraș situat pe linia frontului și care îndură, de aproape trei ani, împreună cu restul Ucrainei, ororile războiului purtat de Rusia.

The Guardian semnalează noua tactică teroristă utilizată de armata rusă pentru a distruge fizic și psihic populația în orașele sau satele unde pentru Moscova este prea dificil, în termeni militari, să trimită trupe.

Este vorba despre drone civile de mici dimensiuni, modificate să transporte explozibil. Aparatele sunt dirijate în locații aglomerate, unde aruncă încărcătura asupra a tot ce consideră piloții lor că merită să fie distrus.

Pe rețelele de socializare, soldații ruși se laudă deschis că obiectivul lor este "tot ce mișcă".

Din iulie, aceste mașinării ale morții au început să zboare prin Herson, cu mii de atacuri consemnate în fiecare lună care a trecut de atunci.

Bilanțul provizoriu numără în prezent 24 de oameni uciși, potrivit The Guardian.

Grenadele purtate în zbor au căzut în stații de autobuz, au lovit civili pe biciclete sau care stăteau la coadă pentru ajutoare umanitare.

Atenție, clipurile următoare conțin imagini care pot afecta emoțional cititorii!

Aproape 100 de atacuri pe zi cu drone chinezești în Herson

O înregistrare video distribuită de un operator de dronă și menționată de publicația citată arată doi oameni care se plimbă pe o stradă din Herson, fără să observe drona de deasupra lor. Într-un final, aceasta aruncă grenada, a cărei explozie îi doboară pe cei doi, lăsându-i să se zbată la pământ, în agonie.

Rușii folosesc drone Mavic modificate, fabricate în China pentru fotografii și videoclipuri. Dispozitivele sunt radiocomandate pe frecvențe pe care sistemele de contra-măsuri electronice ale Ucrainei nu le pot, aparent, bloca. În plus, aceste aparate sunt prea mici, prea numeroase și zboară prea jos pentru a fi detectate de sistemele tradiționale de apărare aeriană.

În august, au fost raportate peste 2.500 de atacuri, adică o medie de aproape 100 în fiecare zi, a declarat Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al administrației militare din oraș.

În septembrie au fost peste 2.700 astfel de atacuri. În afara celor 24 de morți, dronele au rănit mai mult de 400 de civili, inclusiv șapte copii. Multe dintre aceste răniri au necesitat amputații, a precizat Tolokonnikov.

Cei care au unde aleg să plece din Herson. Alții n-au unde să se ducă și rămân

Din perspectiva celor care le lansează, atacurile sunt eficiente: populația a început să părăsească acest oraș care a cunoscut nouă luni de ocupație rusească după invazie și alți doi ani de război după alungarea rușilor

"În zona mea erau 1.500 sau 2.000 de oameni după ce ocupația rusă s-a încheiat. Acum sunt cel mult 1.000", spune Dima Olifirenko, un marinar de 22 de ani, blocat acasă din cauza războiului. Tânărul are o cicatrice brăzdată de linii de copci la marginea obrazului, lângă ureche, cu care s-a ales după explozia unei grenade lângă o stație de autobuz.

"Am auzit drona venind când autobuzul a oprit, dar am crezut că va urmări autobuzul, pentru că asta fac: vânează autobuzele. Dar când autobuzul a plecat, drona era încă acolo și mi-am dat seama că, și dacă aș fugi după autobuz, tot m-ar prinde. Nu aveam unde să mă ascund", povestește el.

Explozia l-a lovit loc câteva momente mai târziu, împroșcându-l cu șrapnel.

Olifirenko a ajuns la spital cu un alt autobuz, în care o pasageră i-a dat haina ei pentru a opri sângerarea. Rănitul a ajuns pe mâna medicilor după aproape o oră.

"Șoferul a trebuit să oprească în toate stațiile, pentru că acum nu sunt prea multe autobuze", a menționat el, cu un umor sec pe care și l-au cultivat majoritatea oamenilor care încă rezistă în Herson.

Chiar dacă cei rămași aici s-au adaptat, într-o anumită măsură, la amenințarea bombardamentelor "tradiționale", dronele modificate să arunce grenade au adus o nouă teamă în viața de zi cu zi.

Atunci când pleacă de acasă, oamenii știu că ar putea fi urmăriți de acești ucigași telecomandați.

"Dronele sunt mult mai rele decât artileria. (În cazul obuzelor) poți auzi lansarea și să bănuiești unde zboară. Însă în cazul dronelor, te trezești brusc cu una deasupra ta, te vede și ești terminat", conchide rezidentul intervievat de publicația britanică.

În Herson, linia frontului este râul Dnipro, a cărui albie se lărgește pe măsură ce se apropie de mare și separă forțele ucrainene de cele rusești.

Această barieră naturală a protejat orașul de o ofensivă rusă pe scară largă, dar nu-l poate apăra de atacurile cu drone lansate de pe malul celălalt, de la câțiva kilometri distanță.

Supraviețuitor după trei grenade aruncate din dronă

Sasha Ustenko este un alt locuitor din Herson care a supraviețuit dronelor rusești. S-a întâmplat nu o dată, ci de trei ori.

La sfârșitul lunii iulie, explozia unei grenade care a vizat o mașină de poliție în centrul orașului l-a aruncat la pământ.

La jumătatea lunii august, grenada dronei a lovit o cisternă cu apă potabilă, în timp ce Ustenko stătea la coadă. Șoferul a fost ucis, iar el s-a ales cu o comoție cerebrală.

A treia oară, la sfârșitul lunii septembrie, bărbatul a auzit drona bâzâind deasupra sa și a fugit să se adăpostească sub un cireș. Grenada a explodat la doar un metru de el, sfâșiindu-i arătătorul stâng.

Ustenko este stângaci și, la 51 de ani, învață să scrie din nou cu cealaltă mână.

Atunci când vorbește, se întrerupe din când în când, din cauza durerilor de la multiplele răni suferite. Îi e greu să stea în picioare, pentru că spatele i-a fost afectat de șrapnel.

Dronele chinezești trimise să omoare oameni în Herson sunt refolosibile

Raza de acțiune a aparatelor telecomandate să omoare cu grenade în Herson este de până la 15 kilometri. 

Această caracteristică generoasă le permite piloților ruși să le dirijeze de peste Dnipro deasupra orașului și să le aducă înapoi, după atac.

Dronele chinezești modificate nu ar fi prea eficiente să detecteze ținte militare bine camuflate pe liniile de front. În schimb, sunt, din perspectiva rușilor, ideale pentru a găsi și a ucide civili în orașul în care aceștia încearcă să-și ducă viața de zi cu zi.

"Aceasta este o operațiune sistematică, bine planificată, de distrugere a vieții civile din Kherson. Tactica în acest război hibrid nu este de a câștiga pe câmpul de luptă, ci de a distruge populația civilă, astfel încât guvernul central să negocieze sau să se predea", estimează Serghei Kuzan, președintele grupului de reflecție Ukrainian Security and Cooperation Center și fost consilier al ministrului ucrainean al apărării.

Atacurile dronelor s-au intensificat în timpul verii. S-a întâmplat astfel după ce forțele ucrainene s-au retras din punctele de sprijin precare de pe cealaltă parte a râului, unde malurile estuarului s-au dovedit improprii pentru tranșee, lăsându-i expuși pe soldați.

După plecarea ucrainenilor, operatorii de drone ruși au putut înainta în stufărișuri și zonele împădurite. Raza de acțiune a dronelor le permite să-și stabilească o poziție temporară, să trimită drona în Herson, să lovească, să o recupereze și să se retragă, toate astea, înainte de a fi localizați și eliminați de ucraineni.

Rușii au împărțit, pe hărțile lor, orașul Herson în trei zone. Zona din apropierea râului Dnipro este "roșie", adică tot ce mișcă acolo este considerat țintă legitimă.

Supraviețuitorii Ustenko și Olifirenko, dar și mii de alți civili locuiesc în "zona roșie".

La început, grenade. Apoi mine antipersonal. Rușii s-au specializat să ucidă mai bine cu dronele chinezești

Nu există mijloace de apărare antiaeriană care să poată detecta aceste drone minuscule, spune Serghei Kuzan.

"Dacă ar exista, sirenele ar suna neîntrerupt", crede el.

Singurele protecții sunt vremea rea, pentru că dronele sunt greu manevrabile pe ploaie, și norocul sau credința, pentru cei religioși.

Situația este agravată de faptul că nu toți rezidenții din Herson își pot permite să plece, după ce guvernul de la Kiev a oprit plățile către persoanele strămutate intern la începutul acestui an.

Olifirenko are grijă de mama sa, de câinii, pisicile și rațele din gospodărie. El nu și-a pierdut speranța că într-o zi va fi pace.

Și Ustenko a rămas în oraș pentru a avea grijă de mama sa, care suferă de un handicap și nu se poate deplasa singură.

"Unde să locuim, dacă am pleca? Cum aș putea să am grijă de ea?", își motivează el decizia de a rămâne.

Războiul se schimbă pe măsură ce timpul trece iar artizanii săi concep noi metode de a ucide mai eficient. Dacă la început dronele aruncau grenade pe oamenii din Herson, în prezent unele dintre dispozitive împrăștie mine anti-personal pe drumuri și în spații publice, în așteptarea viitoarelor victime.

Minele au mai puțin de 15 centimetri lungime și conțin aproximativ 40 de grame de explozibil, suficient pentru a smulge mâna sau piciorul unei persoane care le atinge sau calcă pe ele.

Jurnalistul The Guardian a constatat că, în lipsa personalului specializat însărcinat cu deminarea, localnicii și-au dezvoltat propriile tehnici de supraviețuire.

Unii oameni trag în ceea ce ar putea fi o astfel de mină cu pistoale cu bile. Alții încearcă să le detoneze de la distanță, aruncând cu cărămizi. Cei mai temerari se folosesc de scânduri lungi, potrivit rezidentului Dima Olifirenko.

"Se întind la pământ, își protejează fața cu brațele și împing scândura spre mină până când aceasta explodează (...) Avem o mulțime de întrebări pentru guvern. De ce nu fac nimic pentru a opri acest terorism?", întreabă el, iar The Guardian alege să lase această întrebare fără răspuns la finalul reportajului său.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole