Antena 3 CNN Externe Ruptură profundă în cabinetul de război. Netanyahu îşi atacă ministrul apărării şi spune că acesta nu crede în „victoria absolută”

Ruptură profundă în cabinetul de război. Netanyahu îşi atacă ministrul apărării şi spune că acesta nu crede în „victoria absolută”

de Adrian Dumitru    |   

Premierul guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, i-a reproşat, luni, ministrului său al apărării, Yoav Gallant, o serie de declaraţii făcute anterior, în cadrul unei comisii parlamentare, în care a pus la îndoială conceptul de  „victorie absolută” asupra grupării islamiste palestiniene Hamas, pe care şeful guvernului îl susţine pentru a continua războiul în Fâşia Gaza, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Atunci când adoptă naraţiunea anti-Israel, Gallant subminează şansele de a se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza”, a transmis cancelaria prim-ministrului israelian într-un comunicat.

Ministrul apărării, care în trecut şi-a exprimat nemulţumirea faţă de Netanyahu din cauza lipsei unui plan clar pentru enclava palestiniană după încheierea ostilităţilor, a declarat, luni, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe şi securitate din Knesset (n. red. - parlamentul israelian) că acest concept de victorie absolută este „o păcăleală”.

„Motivul pentru care acordul de încetare a focului întârzie este Israelul, printre altele”, a declarat ministrul, potrivit cotidianului israelian Maariv, care a publicat comentariile sale.

În replică, reprezentanţii lui Netanyahu au declarat că singurul obstacol în calea ajungerii la un acord în Fâşia Gaza este liderul Hamas, Yahya Sinwar, principalul responsabil pentru atacurile din 7 octombrie şi care se ascunde în continuare pe teritoriul enclavei palestiniene.

„Israelul are o singură opţiune: obţinerea unei victorii absolute, ceea ce înseamnă eliminarea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi eliberarea ostaticilor, iar această victorie va fi obţinut”.

Aceste disensiuni între prim-ministru şi ministrul său al apărării vin în toiul negocierilor pentru un acord de armistiţiu în Fâşia Gaza pentru eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi în continuare în enclavă.

O reuniune convocată de mediatori (Egipt, SUA şi Qatar) este programată pentru joi, într-un efort de relansare a negocierilor puse sub semnul întrebării după uciderea fostului lider politic al Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac la Teheran, atribuit Israelului.

Cu toate acestea, gruparea palestiniană a declarat că nu va participa la noua reuniune şi a solicitat punerea în aplicare a ceea ce a fost deja convenit (proiectul de armistiţiu anunţat de SUA la sfârşitul lunii mai), mai degrabă decât continuarea unor noi runde de negocieri.

Reproşurile lui Netanyahu vin, de asemenea, după săptămâni de speculaţii în presa israeliană cu privire la presupusele planuri ale premierului de a-l demite pe ministrul apărării, planuri care au fost puse în aşteptare pe fondul tensiunilor cu Iranul şi Hezbollah, anticipându-se, totodată, o reacţie de contestare a acestei decizii din partea societăţii israeliene.

Netanyahu încercase deja să-l demită pe Gallant în martie anul trecut din cauza opoziţiei ministrului faţă de reforma judiciară (care urmărea să confere Parlamentului un control mai mare asupra organelor judiciare ale ţării), dar a fost nevoit să-l menţină în funcţie după ce decizia sa a provocat o exacerbare a protestelor deja puternice împotriva sa.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile