Antena 3 CNN Externe Panică în Orientul Mijlociu. SUA au aflat ce plan are Iranul și grăbesc trimiterea portavionului USS Abraham Lincoln

Panică în Orientul Mijlociu. SUA au aflat ce plan are Iranul și grăbesc trimiterea portavionului USS Abraham Lincoln

profimedia-0895556296
Ministrul american al apărării a cerut flotei conduse de portavionul Lincoln, care transportă avioane de luptă F-35C, să meargă mai repede. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    12 Aug 2024   •   11:23

Evaluarea actualizată a comunității de informații israeliene arată că Iranul este gata să atace Israelul direct ca răzbunare pentru asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran și probabil că o va face în câteva zile. Potrivit Axios, acest mesaj a fost transmis de ministrul israelian al Apărării omologului său american. Ca urmare a discuției, Lloyd Austin, a ordonat portavionului USS Abraham Lincoln să-şi „accelereze” deplasarea către Orientul Mijlociu.

Ministrul american al apărării a cerut flotei conduse de portavionul Lincoln, care transportă avioane de luptă F-35C, să meargă mai repede, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder.

Duminică, Lloyd Austin a discutat cu omologul său israelian Yoav Gallant şi a ordonat desfăşurarea în aceeaşi zonă a submarinului nuclear lansator de rachete de croazieră USS Georgia.

Cei doi au discutat despre „importanţa de a reduce daunele civile, de a progresa către încheierea unui armistiţiu şi eliberarea ostaticilor reţinuţi în Gaza”, precum şi de a descuraja atacurile grupările susţinute de Iran, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării.

Situaţia din Orientul Mijlociu a devenit şi mai tensionată după asasinarea în iulie a liderului militar al mişcării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, în apropiere de Beirut, într-un raid revendicat de Israel, şi la Teheran a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, atribuită de asemenea Israelului.

Există temeri privind o ofensivă de mare anvergură a Hezbollah, care este susţinută de Iran, sau chiar a Iranului împotriva Israelului.

Săptămâna trecută Washingtonul a anunţat deja o întărire a dispozitivului său militar în regiune, inclusiv desfăşurarea mai multor nave de război şi avioane de luptă, între care un alt portavion, USS Theodore Roosevelt.

Evaluarea actualizată a serviciilor de informații israeliene este că Iranul a decis să răzbune uciderea lui Haniyeh lansând un atac direct asupra Israelului, care ar putea avea loc în câteva zile, potrivit Axios, citând surse informate.

„Aceasta este o schimbare față de evaluarea din ultimele zile, care sugera că presiunea internațională asupra iranienilor și negocierile pentru eliberarea ostaticilor împiedica să efectueze un atac direct împotriva Israelului”, potrivit raportului.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close