Antena 3 CNN Externe Mapamond "Romeo şi Julieta de la Vatican" au rămas şomeri. Deznodământul unei poveşti de iubire interzise

"Romeo şi Julieta de la Vatican" au rămas şomeri. Deznodământul unei poveşti de iubire interzise

de Naty Badea    |   

Cei doi tineri, apreciaţi angajaţi ai Băncii de la Vatican (IOR), care s-au căsătorit la sfârșitul lunii august într-o biserică de la Roma și-au pierdut locul de muncă, pentru că au încălcat regulamentul în vigoare cu povestea lor de dragoste.  

Conform Il Messaggero concedirea celor doi a reprezentat epilogul dramatic la care nimeni de la Vatican nu s-ar fi așteptat vreodată. Ieri dimineață a expirat termenul la care unul dintre cei doi angajați, conform noilor reguli bancare, ar fi trebuit să-și depună voluntar demisia pentru a-i salva locul celuilalt. Regulamentul IOR este clar şi nu lasă portiţe de salvare: : "Pentru a garanta egalitatea de tratament cu subiecții la care se face referire în paragraful 3 care se referă la celebrarea căsătoriei canonice între un angajat al Institutului și un alt angajat al Institutului sau al altor administrații ale Orașului Stat Vatican, constituie o cauză pentru pierderea criteriilor de angajare. Prezenta speţă de pierdere a criteriilor de angajare se consideră rezolvată pentru unul dintre cei doi soți dacă celălalt soț își încetează relația de muncă cu Institutul și cu celelalte administrații ale Vaticanului în termen de 30 de zile de la celebrarea căsătoriei".

Cei doi îndrăgostiţi, ambii cu copii dintr-o relaţie anterioară și cu un credit ipotecar pe numele lor, nu au ezitat nicio secundă în alegerea pe care trebuiau să o facă. Astfel uniți la bine şi la greu, au ales să părăsească împreună locul de muncă de la Vatican.

De la izbucnirea cazului, au existat mai multe apeluri către Papă, medieri ale unor cardinali și chiar încercări de dialog din partea sindicatului intern al angajaţilor, însă toate au fost sortite eşecului. Totuși, cei doi praspăt căsătoriţi au sperat până în ultima clipă că noul regulament nu va fi aplicat retroactiv, mai ales că anunțul nunții lor fusese făcut în urmă cu mai multe luni, când existau alte reguli care nu interziceau soților să lucreze împreună. Cu toate acestea, hotărârea IOR a fost cu totul diferită, iar reprezentanţii Băncii Vaticanului au declarat că au luat "decizia cu profund regret", pentru a "păstra transparența și imparțialitatea în activitățile Institutului" şi pentru a continua procesul de reformă început. În orice caz, aceştia au mai adăugat că nu au intenţionat nicio clipă "să pună la îndoială dreptul a două persoane de a se uni în căsătorie".

Totuşi o speranţă ar mai fi pentru cei doi îndrăgostiţi, pentru că ultimul cuvânt ar putea să îi aparțină Papei căruia cei doi îndrăgostiţi îi adresaseră luna trecută o lungă scrisoare, în care explicau în detaliu situația lor nedreaptă.

Cei doi tineri s-au cunoscut în spatele ghișeelor de la bancă, s-au îndrăgostit așa cum se întâmplă adesea între colegi de la locul de muncă și au decis să-și întemeieze o nouă familie fără să știe că, după ce au anunțat nunta, iar invitațiile fuseseră deja trimise câtorva rude și prieteni, a intrat în vigoare la Banca de la Vatican acest nou regulament care interzice relaţiile sentimentale şi căsătoriile între agnajaţi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile