Antena 3 CNN Externe Revolta pensionarilor ruși după ce Putin a anunțat că le taie din bani ca să dea la armată: "O rușine, să punem capăt războiului"

Revolta pensionarilor ruși după ce Putin a anunțat că le taie din bani ca să dea la armată: "O rușine, să punem capăt războiului"

de Georgiana Marina    |   

Rușii sunt nemulțumiți după ce au aflat că Rusia va aloca mai mult de 40% din buget pentru apărare și securitate și spun că acest plan este scandalos, scrie The Guardian.

Planul Rusiei de a majora cheltuielile pentru apărare anul viitor „este scandalos”, a declarat Irina, în vârstă de 80 de ani, pentru Agenția France-Presse din Moscova. „Trebuie să punem capăt acestui război. Cheltuirea bugetului pentru război este o crimă”, a adăugat ea.

Declarația vine în contextul în care Rusia urmează să aloce mai mult de 40% din bugetul său total pentru apărare și securitate, un procent mai mare decât pentru bunăstare socială și educație la un loc.

„Banii nu ne ajung pentru nimic. Nici pentru tratament, pentru nimic”, a spus o altă femeie, în vârstă de 70 de ani. Ea s-a plâns că are o pensie de doar 25.000 de ruble (260 de dolari) pe lună. „Sunt puțini bani. Oamenii nu sunt protejați. Este o rușine. O rușine că țara nu are bani să-și trateze propriii copii”, a afirmat ea.

O altă pensionară, Elena, în vârstă de 68 de ani, a declarat pentru AFP: „Populația nu trăiește atât de bine… Eu sunt împotriva acțiunilor militare de orice fel, în orice țară, a noastră și, în general, peste tot în lume”.

Pe de altă parte însă, sunt și locuitori din Moscova care susțin planurile pentru viitoarele alocări bugetare. „Dacă nu este în dauna educației, sănătății, a altor programe sociale... În situația actuală, o creștere a sumei finanțării este de înțeles”, a spus Vladimir, avocat în vârstă de 49 de ani.

Un alt bărbat a declarat pentru AFP: „În vremurile actuale, este necesar să cheltuim bani pentru apărare, pentru că NATO e împotriva noastră. Trebuie să acționăm și nu putem face altfel.”

Cea mai recentă creștere planificată a cheltuielilor va duce bugetul de apărare al Rusiei la un nivel record de 13,5 miliarde de ruble (109 miliarde de lire sterline) în 2025, conform proiectului de documente bugetare publicat luni pe site-ul parlamentului. Această sumă este cu aproximativ 3 miliarde de ruble mai mare decât cea alocată pentru apărare în acest an, care a reprezentat recordul anterior, conform The Guardian.

Luate împreună, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei - sau 41,5 miliarde de ruble în 2025.

Subiecte în articol: Rusia buget armata Război Ucraina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile