Antena 3 CNN Externe Rusia va majora bugetul de apărare cu 25% acesta ajungând la un nivel record

Rusia va majora bugetul de apărare cu 25% acesta ajungând la un nivel record

serghei soigu vladimir putin
Serghei Şoigu, secretar al Consiliului Securităţii Rusiei, și președintele rus, Vladimir Putin. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    01 Oct 2024   •   15:23

Rusia urmează să își majoreze cheltuielile pentru apărare cu 25%, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce Vladimir Putin promite să își continue eforturile de război în Ucraina și să escaladeze în continuare conflictul cu Occidentul.

Cea mai recentă creștere planificată a cheltuielilor va duce bugetul de apărare al Rusiei la un nivel record de 13,5 miliarde de ruble (109 miliarde de lire sterline) în 2025, conform proiectului de documente bugetare publicat luni pe site-ul parlamentului. Această sumă este cu aproximativ 3 miliarde de ruble mai mare decât cea alocată pentru apărare în acest an, care a reprezentat recordul anterior, conform The Guardian.

Luate împreună, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei - sau 41,5 miliarde de ruble în 2025.

Bugetul pentru 2025 sugerează că Putin a îmbrățișat ceea ce economiștii au numit „keynesianismul militar”, marcat de o creștere semnificativă a cheltuielilor militare, care a alimentat războiul din Ucraina, a stimulat un boom al cheltuielilor de consum și a dus la creșterea inflației.

Această creștere este o confirmare a faptului că economia a trecut pe picior de război și, chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia în curând, canalizarea banilor către armată și către un sector al apărării umflat va rămâne o prioritate absolută”, a scris în buletinul său informativ Bell, o importantă publicație rusă specializată în economie.

Conform proiectului de buget, cheltuielile sociale ar urma să scadă cu 16%, de la 7,7 miliarde de ruble anul acesta la 6,5 miliarde de ruble anul viitor.

Investițiile masive ale Rusiei în armată au îngrijorat planificatorii de război europeni, care au declarat că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung. Între timp, Ucraina se confruntă cu incertitudinea cu privire la nivelul sprijinului viitor din partea celor mai apropiați aliați ai săi.

Acest lucru a sporit încrederea la Moscova, unde luni Putin s-a lăudat că „toate obiectivele stabilite” în ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială „vor fi atinse”.

Discursurile lui Putin din ultimul an au fost marcate de o încredere crescândă, pe măsură ce trupele rusești câștigă teren în estul Ucrainei.

 

×
Subiecte în articol: Rusia buget apărare NATO Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close