Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a explicat, marţi, în cadrul unui interviu acordat lui Mihai Gâdea pentru Antena 3 CNN, de la Washington DC, care sunt cele trei planuri pe care Donald Trump şi Kamala Harris acționează pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. El a subliniat şi cum cei doi candidați americani au abordat şi domeniul relațiilor externe, acolo unde şi România este vizată.
„Sunt foarte multe sondaje care evit să spună că unul sau celălalt ar fi câștigător pentru că diferenţa este de sub 1%, dar pe măsură ce vom înainta în zi vom şti, pentru că nu avem date publice, dar staff-urile de campanie au sodajele care se fac, exit-poll-urile.
Toţuşi observăm că ambele echipe transmit mesaje de optimism şi din partea candidatului Trump şi vicepreşedintele Harris. Şeful de campanie democrată a spus „din ce văd.. din datele pe care le am pe masă semnele sunt bune. Mesaje similare au spus şi republicanii.
Aş vrea totuși să ne uităm pe mai multe planuri. Campania electorală în SUA înseamnă milioane de persoane implicate de la politicieni staff şi voluntari. Deci astăzi sunt câteva milioane pe teren. Deci prima bătălie este să-şi mobilizeze votanții. Lecţia asta este valabilă şi pentru România. Va câştiga cel care ştie să-şi mobilizeze electoratul foarte bine.
A doilea lucru: sunt o serie de teme ecomonia, migraţia, sănătatea, taxele şi dacă ne uităm pe ultimele săptămâni ambii candidați şi-au atenuat pozițiile extreme. La un moment dat era chiar pe punctul să se găsească un compromis pe migraţie, adică democraţii acceptă că este nevoie de o reglementare de ceva mai dură, nu atât de dură cum a exprimat-o Trump de-a lungul timpului, dar nici Trump nu mai vorbeşte de măsuri extreme împotriva migranților. Deci se duc amândoi pe ambele componente mai spre centru", a spus Remus Pricopie.
Cum vor influenţa alegerile din SUA relațiile cu România
În continuare el a explicat şi cum au abordat candudaţii Trump şi Harris domeniul relațiilor externe
„Şi un subiect care pe noi ne interesează mai mult într-un fel este cel extern. Trump ne-a obisşnuit cu decizii şi declarații şoc de la faptul că se retrage din NATO la multe alte tipuri de abordări. În ultimele săptămâni, şi s-a întâmplat asta şi la Bucureşti, republicanii au trimis mesageri, experţi în diverse domenii, în principal în securitate şi relații internaționale şi spun nu se va întâmpla nimic rău dacă va veni Trump, în sensul că nu o să existe nicio retragere din NATO, nu o să existe decizii majore, nu o să existe aşa zisul sprijin pentru Putin.
Dar Trump are stilul său şi poate că stilul său, uneori mai tranșant de a negocia poate să ajute la soluționarea unor probleme. Uitați-vă la Ucraina că într-un fel este înghețat conflictul pentru că nu se iau măsuri prea îndrăznețe. Sunt alţii care, însă, critică această poziție spunând că e nevoie de precauție, asta e abordarea Biden", a spus Remus Pricopie, rectorul SNSPA.