Antena 3 CNN Externe "Război hibrid" în Marea Baltică. Două cabluri submarine au fost tăiate la scurt timp unul după altul. Germania: A fost sabotaj

"Război hibrid" în Marea Baltică. Două cabluri submarine au fost tăiate la scurt timp unul după altul. Germania: A fost sabotaj

G.M.
2 minute de citit Publicat la 11:59 19 Noi 2024 Modificat la 15:27 19 Noi 2024

Un cablu de comunicații între Lituania și Suedia, care trece prin Marea Baltică, a fost tăiat, a comunicat marți compania de telecomunicații de la Vilnius, Telia, scrie lrt.lt. Incidentul vine după ce mass media finlandeză a relatat despre o altă avarie inexplicabilă a unui cablu submarin care leagă Finlanda și Germania, tot prin Marea Baltică. Ministrul german al Apărării afirmă că aceste acțiuni par a fi acte de „sabotaj”.

UPDATE 15.15. „Situația apărării în Europa este una care trebuie să fie orientată către amenințarea reprezentată de Rusia, și nu doar una militară, ci și una hibridă. Iar acest lucru presupune să ne uităm la apărarea generală, nu doar la cea militară. De altfel, cele două cabluri de date avariate în Marea Baltică între Helsinki și Rostock și Suedia și Lituania demonstrează din nou acest lucru. Un semn foarte clar că se întâmplă ceva aici. Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental.

Și, de asemenea, nu-mi place să cred în versiunea conform căreia acestea au fost ancore care au provocat accidental daune deasupra acestor cabluri. Deci trebuie să concluzionăm, fără să știm exact cine a făcut-o, că a fost o acțiune hibridă. Și, de asemenea, trebuie să presupunem, fără să știm că este vorba de sabotaj.

Cu toate acestea, este important să vorbim ori de câte ori este posibil iar această convorbire telefonică a demonstrat că Putin nu este dispus să negocieze nimic. Prin urmare, toată lumea din Germania sau din alte țări din Europa ar trebui să realizeze în sfârșit că nu este momentul să vorbim despre pace, deoarece toată lumea dorește pacea, desigur, dar Putin nu o dorește”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Știrea inițială

„Cablul a fost tăiat duminică dimineață, în jurul orei 10:00. Sistemele au raportat instant că am pierdut conexiunea. S-au făcut investigații și s-a dovedit că a fost avariat”, a declarat Andrius Šemeškevičius, directorul de tehnologie al companiei, luni seară pentru LRT TV.

Incidentul vine după ce mass media finlandeză a relatat despre o altă avarie inexplicabilă a unui cablu submarin care leagă Finlanda și Germania, tot prin Marea Baltică.

Potrivit lui Šemeškevičius, Telia asigură conexiunea la internet către Lituania prin intermediul a trei cabluri, ceea ce înseamnă că incidentul a redus banda de internet cu o treime. Cu toate acestea, conexiunea a fost restabilită pentru utilizatori, prin ocolirea zonei afectate.

Cablul deteriorat este destul de vechi și au mai fost defecțiuni legate de acesta. Până acum nu au fost însă înregistrate cazuri de sabotaj.

„Aceste defecțiuni sunt în mare parte legate de transportul maritim, atunci când o navă agață cablul și îl rupe undeva într-un loc la mică adâncime, aproape de țărm, prin aruncarea incorectă a ancorei”, a explicat el. Acest caz este mai grav, deoarece cablurile Lituania-Suedia și Germania-Finlanda se intersectează, a adăugat Šemeškevičius.

Cablurile Lituania-Suedia și Germania-Finlanda se intersectează

„Putem observa că cablurile se intersectează pe o suprafață de doar 10 metri pătrați”, a comunicat reprezentantul companiei Telia.

Transmisia de date între Finlanda și Germania a fost complet întreruptă. Cablul lung de aproape 1.200 de kilometri este singura legătură directă de acest gen între Finlanda și Europa Centrală.

În urmă cu câteva săptămâni, Statele Unite au avertizat că au detectat o creștere a activității militare ruse în jurul cablurilor submarine cu rol cheie.

Țările europene folosesc din ce în ce mai mult termenul de "război hibrid" pentru a descrie acţiunile Moscovei menite să le aducă daune.

Finlanda a intensificat monitorizarea incidentelor din Marea Baltică pe parcursul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole