Antena 3 CNN Externe Cablul submarin dintre Germania și Finlanda a fost tăiat. Este suspectată Rusia

Cablul submarin dintre Germania și Finlanda a fost tăiat. Este suspectată Rusia

A.I.
1 minut de citit Publicat la 23:08 18 Noi 2024 Modificat la 09:33 19 Noi 2024
scufundare in marea baltica scafandru autonom
Compania finlandeză care operează cablul C-Lion1 spune că avaria nu s-ar fi putut produce fără intervenție externă. Sursă foto: Getty Images

Guvernele german şi finlandez au invocat, luni, "războiul hibrid" și amenințarea rusă, în urma ruperii unui cablu de comunicații submarin care leagă cele două țări, relatează Agerpres citând AFP.

Este vorba despre un cablu de fibră optică amplasat pe fundul Mării Baltice.

"O anchetă aprofundată este în desfășurare" după incidentul ale cărui cauze sunt încă neclare, au anunțat, într-o declarație comună, miniștrii de Externe din cele două ţări, Annalena Baerbock (Germania) şi Elina Valtonen (Finlanda).

În opinia lor, "un astfel de incident ridică imediat suspiciuni de daune intenționate".

"Securitatea noastră europeană nu este amenințată doar de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ci şi de războaiele hibride purtate de actori rău intenționați", susțin Baerbock și Valtonen.

Ce se știe despre cablul rupt între Germania și Finlanda

Cablul menționat de Germania și Finlanda are o lungime de 1.172 de kilometri, se numește C-Lion1, și leagă din 2016 Helsinki de Rostock, port la Marea Baltică din nord-estul Germaniei.

Operatorul C-Lion1 este grupul finlandez Cinia, deținut de stat. Acesta a comunicat că o "defecţiune" a fost detectată luni, iar în urma acestui eveniment au fost întrerupte toate conexiunile pe fibră optică prin acest cablu.

"Acest tip de ruptură nu se poate produce în aceste ape fără impact extern", a precizat Cinia.

În octombrie 2023, o conductă de gaz submarină între Finlanda şi Estonia a trebuit să fie închisă după daune produse de o ancoră a unei nave de marfă chinezești.

Spectrul războiului hibrid planează deasupra țărilor UE

Țările europene folosesc din ce în ce mai mult termenul de "război hibrid" pentru a descrie acţiunile Moscovei menite să le aducă daune.

Finlanda a intensificat monitorizarea incidentelor din Marea Baltică pe parcursul războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Fostul președinte al țării, Sauli Niinisto, a cerut înființarea unui serviciu de cooperare în domeniul informațiilor, în cadrul Uniunii Europene. Propunerea a fost formalizată într-un raport prezentat Comisiei Europene la sfârșitul lunii octombrie.

Incidentul de luni amintește de sabotajul din septembrie 2022 asupra gazoductelor ruseşti Nord Stream din Marea Baltică, care până acum a rămas nerezolvat la nivel oficial, deși presa din SUA a publicat relatări care indică faptul că operațiunea a fost planificată și executată de Ucraina.

×
x close