Antena 3 CNN Externe Răsturnare de situație în Coreea de Sud. Opoziția vrea să îl demită și pe președintele interimar

Răsturnare de situație în Coreea de Sud. Opoziția vrea să îl demită și pe președintele interimar

Andra Oancea
2 minute de citit Publicat la 16:47 26 Dec 2024 Modificat la 16:47 26 Dec 2024

Partidele din Opoziție din Coreea de Sud au depus o moțiune de demitere a președintelui interimar al țării, Han Duck-soo, după ce acesta a refuzat să numească trei judecători la Curtea Constituțională. Instanța trebuie să ia o decizia în privința președintelui suspendat Yook Suk Yeol și nu poate face asta decât în format complet, relatează The Guardian. Dacă moțiunea trece ar fi pentru a doua oară în două săptămâni când Parlamentul din Coreea de Sud demite un șef de stat. 

Criza politică din Coreea de Sud a început când președintele Yoon Suk Yeol, în prezent suspendat, a decretat legea marțială la data de 3 decembrie, ca șase ore mai târziu să o abroge sub presiunea Parlamentului și a străzii. Parlamentul l-a suspendat din funcție în 14 decembrie, dar pentru ca Yoon Suk Yeol să fie demis este nevoie de o decizie a Curții Constituționale. 

Acuzațiile Opoziției pentru președintele interimar

Curtea Constituțională din Coreea de Sud are trei judecători în minus. Poate lua o decizie și doar în șase, însă un singur vot împotriva demiterii ar însemna că Yoon Suk Yeol rămâne în funcție. Opoziția i-a cerut președintelui interimar Han Duck-soo să aprobe alți trei judecători pentru a avea un complet de judecată de nouă, dar a refuzat. În consecință, Opoziția susține că și președintele interimar trebuie suspendat. 

„Am depus o moțiune...pe care o vom depune la secretariatul plenului astăzi. Mâine vom vota”, a spus parlamentarul Park Sung-joon said of the action against Han. 

Refuzul președintelui interimar de a numi cei trei judecători în funcție demonstrează că „nu are voința sau calificarea pentru a respecta Constituția”, a spus și președintele Partidului Democratic, Park Chan-dae, told reporters.

În moțiune, Opoziția îl acuză pe Han de încălcarea datoriei sale în calitate de președinte interimar și menționează refuzul său de a numi judecători la Curtea Constituțională și de promulga două legi care ar permite anchetarea lui Yoon Suk Yeol și a soției sale, care a fost acuzată că ar fi primit mită. 

De ce refuză Han Duck-soo să numească trei judecători 

De cealaltă parte, Han Duck-soo spune că îi va numi pe judecători doar atunci când partidul său Partidului Puterii Poporului, care e la Putere, și Opoziția ajung la un compromis în privința celor nominalizați pentru aceste funcții. 

„Principiul fundamental al Constituției noastre este să ne abținem de la exercita puteri prezidențiale exclusive, inclusiv numiri în instituții cheie. Un consens între Putere și Opoziție în Parlament, reprezentantul poporului, trebuie atins mai întâi”, a spus președintele interimar. 

Dacă Opoziția reușește să treacă moțiunea de demitere, în locul lui Han Duck-soo ar ajunge președinte interimar ministrul de Finanțe, Choi Sang-mok. 

Președintele suspendat refuză să dea explicații

Yoon Suk Yeol a fost chemat pentru a treia oară, joi, de procurori în ancheta care vizează declararea legii marțiale, la câteva zile după ce a refuzat solicitarea de a da explicații anchetatorilor în ziua de Crăciun. Președintele suspendat al țării nu are dreptul să părăsească Coreea de Sud. 

Citește și: Care a fost planul președintelui sud-coreean când a decretat legea marțială. Pe cine a vrut să aresteze. Șefii armatei fac dezvăluiri

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole