Antena 3 CNN Externe Care a fost planul președintelui sud-coreean când a decretat legea marțială. Pe cine a vrut să aresteze. Șefii armatei fac dezvăluiri

Care a fost planul președintelui sud-coreean când a decretat legea marțială. Pe cine a vrut să aresteze. Șefii armatei fac dezvăluiri

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 12:46 06 Dec 2024 Modificat la 12:46 06 Dec 2024
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol tine un discurs
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol. Foto: Profimedia Images

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a ordonat arestarea liderului propriului său partid de guvernământ, Han Dong-hoon, când a decretat legea marțială marți seară, scrie BBC.

Pe lista celor care urmau să fie arestați era și liderul principalului partid de opozție, Partidul Democrat, Lee Jae-myung, precum și trei parlamentari din opoziție, a declarat directorul adjunct al Serviciului Național de Informații.

Președintele a încercat să „folosească această șansă pentru a-i aresta și a-i elimina politic”, a spus directorul Hong Jang-won.

Dezvăluirea a venit în timp ce partidele politice ale țării au avut întâlniri de urgență pe parcursul zilei de vineri, deputații intenționând să voteze demiterea lui Yoon. Moțiunea, care este programată pentru sâmbătă, va fi adoptată dacă două treimi dintre parlamentari o vor vota.

Opoziția are majoritatea în parlamentul de 300 de locuri, dar are nevoie de sprijinul a cel puțin opt deputați ai partidului de guvernământ pentru a-și asigura cele 200 de voturi necesare pentru ca moțiunea de demitere să treacă.

Primul semn clar că propriul său partid poate vota acum cu opoziția, a fost când liderul partidului de guvernământ al lui Yoon a cerut vineri suspendarea sa rapidă, declarând că reprezintă un „mare pericol” pentru democrație dacă rămâne la putere.

Han Dong-hoon, șeful Partidului Puterii Populare (PPP), a declarat la începutul săptămânii că partidul său nu va sprijini moțiunea de demitere a opoziției.

Dar vineri el a anunțat că există „dovezi credibile” că Yoon a ordonat arestarea unor politicieni cheie – inclusiv pe el.

Han a spus că Yoon plănuise să-i închidă pe politicieni arestați într-un centru de detenție din Gwacheon, un oraș la sud de Seul.

El și-a exprimat îngrijorarea că „acțiunile extreme”, precum declarația legii marțiale, ar putea fi repetate dacă Yoon rămâne în funcție.

„[Acestea] pun Republica Coreea și oamenii săi în pericol”.

Sud-coreenii au petrecut încă o zi așteptând să audă despre soarta președintelui lor vineri, în timp ce votul de demitere se pregătea.

După-amiaza, au existat rapoarte că președintele se îndrepta către parlament, pe care biroul său le-a negat. Dar parlamentarii opoziției s-au aliniat pentru a bloca intrarea în clădire.

Anterior, comandantul forțelor speciale Kwak Jong-kuen a asigurat parlamentul că va refuza să urmeze un astfel de ordin dacă legea marțială va fi proclamată din nou, așa cum a sugerat opoziția.

Kwak a declarat marți seară că a respins ordinele de îndepărtare a parlamentarilor din sala adunării atunci când se adunau pentru a vota împotriva declarației legii marțiale.

„Le-am ordonat soldaților să nu intre... Am ordonat să nu se dea muniție reală [și] ca civilii să nu fie agresați”, a spus el.

Mai târziu în cursul zilei, el și alți doi comandanți au fost suspendați pentru executarea ordinului legii marțiale înainte ca acesta să fie revocat.

Încercarea lui Yoon de a impune legea marțială a șocat țara și a deranjat aliații și piețele financiare ale Coreei de Sud.

El a citat amenințări din partea „forțelor anti-statale” și a Coreei de Nord. Dar curând a devenit clar că mișcarea lui nu fusese stimulată de amenințări externe, ci de propriile probleme politice interne.

×
x close