Antena 3 CNN Externe Putin trimite nave cu rachete hipersonice în Mediterana, după ce a pus aviația rusă să-i bombardeze pe adversarii lui Bashar al-Assad

Putin trimite nave cu rachete hipersonice în Mediterana, după ce a pus aviația rusă să-i bombardeze pe adversarii lui Bashar al-Assad

A.I.
2 minute de citit Publicat la 18:24 03 Dec 2024 Modificat la 18:24 03 Dec 2024

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, manevre navale de amploare în Mediterana de Est, în largul coastelor Siriei, într-un moment în care regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinit de Moscova, pierde teren în fața unei coaliții de rebeli condusă de islamiști radicali, relatează Agerpres, care citează EFE şi AFP.

Potrivit ministerului rus, navele de luptă trimise în Mediterana sunt dotate cu rachete hipersonice și de croazieră.

"Grupuri care integrează diferite forțe anti-submarin și de asalt efectuează tiruri cu rachete, artilerie și torpile, precum și bombardamente. Rachete de înaltă precizie au fost trase pe mare și în aer în estul Mediteranei în cadrul acestui exercițiu vizând testarea metodelor de acțiune comună a marinei și aviației militare ruse", se afirmă în comunicatul postat pe Telegram.

Ministerul rus a specificat că de pe navele de război Amiral Gorşkov şi Amiral Golovko și de pe submarinul Novorossiisk au fost lansate rachete hipersonice Zirkon, cu o rază de acțiune de 1.000 de km, și o rachetă de croazieră Kalibr.

"Țintele desemnate au fost lovite prin impact direct", se mai spune în comunicatul care menționează faptul că la manevre au participat peste 1.000 de militari, zece nave şi 24 de avioane

Presa internațională amintește faptul că racheta de croazieră Kalibr, lansată de submarinul Novorossiisk, este utilizată pe scară largă de Rusia în războiul său în Ucraina.

Exercițiile, care au început duminică, sunt supervizate de comandantul șef al flotei ruse, Aleksandr Moiseev.

Rusia încearcă să-l ajute pe Bashar al-Assad să rămână la putere în Siria

Contingentul rus din Siria a recunoscut, duminică, faptul că a bombardat, în coordonare cu armata siriană, poziții inamice în provinciile Idlib, Hama şi Alep. Alep este al doilea oraş ca mărime al țării și a fost recent cucerit de rebeli.

Atât presa de stat de la Damasc, cât şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul la Londra și care dispune de o vastă rețea de informare în Siria, relatează de mai multe zile despre atacuri ale aviației ruse.

Rebeli conduse de islamiștii radicali din gruparea Hayat Tahrir al-Sham, dominată de fosta ramură siriană a mișcării Al Qaida, au lansat săptămâna trecută o ofensivă împotriva armatei siriene, cucerind rapid zeci de localități şi orașul Alep.

Aceste confruntări sunt primele de amploare după mai mulți ani în Siria, care este devastată, din 2011, de un război civil în care facțiunile beligerante sunt susținute de puteri regionale și internaționale.

Rusia este unul din principalii aliați ai președintelui Bashar al-Assad și dispune de o bază navală și de una aeriană în Siria, unde intervine din punct de vedere militar din 2015.

Luni, în cursul unei convorbiri telefonice, președintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Masoud Pezeshkian şi-au exprimat "sprijinul necondiționat" pentru regimul lui Bashar al-Assad în fața ofensivei grupărilor islamiste.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole