Avioane siriene şi rusești au bombardat cu intensitate, luni, sectoarele rebele din nord-vestul Siriei, omorând 11 civili, printre care şi copii, transmite Agerpres, citând un bilanț al ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Represaliile vin după pierderea orașului Alep de către regim președintelui sirian Bashar al-Assad, care se luptă cu opoziția într-un război civil sângeros, ce durează din 2011.
Insurgenții din gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi facțiunile aliate, dintre care unele sunt susținute de Turcia, au declanșat, săptămâna trecută, o ofensivă neașteptată.
În urma acestei ofensive, regimul sirian, aliat al Iranului şi Rusiei, a pierdut în totalitate controlul asupra Alep, pentru prima oară de la începutul războiului civil.
Coaliția antiguvernamentală a mai reușit, în ofensiva demarată pe 27 noiembrie, să preia controlul altor zeci de localități.
Președintele Assad a căutat sprijin din partea aliaților săi în fața acestui asalt fulgerător, soldat, deocamdată, cu circa câteva sute de morți, inclusiv civili.
Rusia i-a bombardat pe rebeli, după cererea de ajutor a lui Assad
Rusia, care deține mai multe baze militare în Siria, a anunțat că vrea să-i ajute pe Al-Assad şi forțele sale pentru a-i "respinge" pe rebeli în provinciile Idlib, Hama şi Alep, în timp ce Iranul și-a reiterat sprijinul "ferm" pentru regimul de la Damasc.
La o zi după lovituri sângeroase în Alep şi Idlib, avioane rusești şi siriene au efectuat noi raiduri în regiunile aflate în mâinile rebelilor în provincia Idlib, țintind în special orașul cu același nume şi o tabără pentru persoane strămutate, a indicat OSDO, care a consemnat 11 civili uciși, inclusiv care cinci copii.
În orașul Alep, imagini difuzate de presa internațională arată rebeli înarmați patrulând pe străzi pe jos sau la bordul unor vehicule militare.
Insurgenții au preluat sub control clădiri guvernamentale, închisori și aeroportul, "fără a întâmpina o rezistență semnificativă", potrivit OSDO.
Debutul ofensivei rebele în Siria vine după încetarea focului între Israel și gruparea Hezbollah
Violențele din ultimele zile, primele de această amploare după 2020, au amplificat temerile cu privire la reluarea ostilităților pe scară largă într-o țară împărțită în mai multe zone de influență, unde beligeranții sunt susținuți de diferite puteri regionale şi internaționale.
Debutul ofensivei rebele în Siria a coincis cu intrarea în vigoare a încetării focului între Israel şi gruparea libaneză Hezbollah, un aliat al regimului Al-Assad şi al Iranului.
Înainte de reizbucnirea luptelor, nord-vestul Siriei beneficia de un calm precar în baza acordului de încetare a focului pus în aplicare în 2020, sub patronajul Ankarei şi Moscovei.
La ora actuală, HTS şi rebelii controlează o bună parte din provincia Idlib, precum şi sectoare în provinciile Alep, Hama şi Latakia.
Într-un comunicat comun, SUA, Franța, Germania şi Marea Britanie au făcut, luni, apel la o "detensionare" în Siria, subliniind urgența unei "soluții politice".
SUA, care dispun de soldați pe teren în nordul Siriei, susțin Forțele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, care au luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.
Rebelii din Siria au capturat tehnică rusească, iar rușii au început evacuările
În cadrul ofensivei lor, rebelii au capturat mai multă tehnică de luptă rusească și au postat pe rețele de socializare fotografii cu aceste echipamente.
Potrivit mai multor bloggeri militari pro-Kremlin, soldații ruși au părăsit în grabă orașul Hama şi ar fi început evacuarea şi de la baza aeriană Hmeimin din provincia Latakia.
Anterior, generalul colonel rus Aleksandr Juravliov a sugerat că situația din Siria scapă de sub controlul regimului Assad.
În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) şi-a exprimat îndoielile că Rusia va putea să-şi îndeplinească promisiunile de asistență militară pentru armata siriană.
Analiștii au amintit că, în 2022, Moscova a retras sistemele de rachete antiaeriene S-300 din Siria pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei şi şi-a retras, de asemenea, o parte din trupele regulate şi unitățile de mercenari Wagner.