Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord și-a aruncat în aer drumurile de la granița de sud și dă un avertisment despre cum vor fi relațiile sale cu Seulul

Coreea de Nord și-a aruncat în aer drumurile de la granița de sud și dă un avertisment despre cum vor fi relațiile sale cu Seulul

de Adrian Iclozan    |   

Armata nord-coreeană a distrus, marți, cu explozibil, secțiuni de drumuri folosite cândva pentru comerțul transfrontalier cu Coreea de Sud, relatează Agerpres, care citează presa internațională.

"Coreea de Nord a aruncat în aer părți din drumurile Gyeongui şi Donghae, la nord de linia de demarcație militară", a precizat Statul Major Interarme de la Seul.

Ca reacție, forțele sud-coreene au tras focuri de armă pe propriul teritoriu, a adăugat sursa citată, fără a oferi alte detalii.

În prealabil, armata nord-coreeană a confirmat pe 9 octombrie că va tăia "definitiv" drumurile şi căile ferate ce leagă cele două țări și a anunțat că va construi "structuri defensive puternice" de-a lungul graniței.

În practică, frontiera dintre cele două Corei este deja complet închisă. De la sfârșitul războiului în 1953, cele două drumuri inter-coreene și cele două linii de cale ferată au fost redeschise doar în perioade scurte de destindere.

În iunie 2020, Coreea de Nord a dinamitat un birou de legătură inter-coreean deschis în 2018, la câțiva kilometri nord de granița.

Distrugerea acestor drumuri nefolosite reflectă politica de înăsprire față de Coreea de Sud, pe care liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit-o "principalul inamic" al țării sale.

În ianuarie 2024, Kim a ordonat, de asemenea, dizolvarea tuturor instituțiilor responsabile de relațiile cu Seulul şi cu proiectele de reunificare și a amenințat că va intra în război pentru orice încălcare a teritoriului său "chiar şi cu o fracțiune de milimetru".

Relațiile dintre cele două state s-au deteriorat considerabil de când președintele conservator Yoon Suk Yeol a venit la putere la Seul în 2022. Acest lider este un susținător al unei politici ferme față de Nord și al unei consolidări a alianței militare cu Statele Unite şi Japonia.

Cei trei aliați desfășoară în mod regulat exerciții militare comune pe care Phenianul le vede ca fiind repetiții generale pentru o invadare a Nordului.

Conform presei de stat nord-coreene, Kim Jong Un a prezidat luni o reuniune a înalților oficiali militari ai țării şi a definit liniile unei "acțiuni militare imediate".

Întâlnirea a avut loc în contextul în care regimul nord-coreean a acuzat Seulul că este responsabil de mai multe survoluri cu drone care au aruncat pliante de propagandă asupra capitalei Phenian.

Duminică, Phenianul a avertizat că un nou survol cu o astfel de dronă va fi considerat o "declarație de război".

Subiecte în articol: Coreea de Nord razboi Kim Jong Un
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile