Antena 3 CNN Externe Povestea din spatele celui mai înalt zgârie-nori din lume, care va depăși recordul stabilit de Burj Khalifa din Dubai

Povestea din spatele celui mai înalt zgârie-nori din lume, care va depăși recordul stabilit de Burj Khalifa din Dubai

de Naty Badea    |   

Cel mai înalt zgârie-nori din lume se construi în oraşul Jeddah din Arabia Saudită şi va atinge 1.000 de metri. Noul turn va fi finalizat în 2028 și va depăși recordul deţinut de Burj Khalifa din Dubai, care atinge o înălţime de 828 de metri.

[GAL layout="5"]

Conform La Repubblica, prințul saudit Al-Waleed bin Talal a lansat sau, mai bine spus, a relansat proiectul de construire a unui turn înalt de o mie de metri în Jeddah, destinat să depășească clădirea care deține în prezent recordul mondial de înălțime. Vorbim despre celebrul zgârie-nori Burj Khalifa, care atinge 828 de metri înălțime şi se află în Dubai.

Este cel mai ambițios proiect al miliardarului saudit de când a fost reținut în luxul hotel Ritz-Carlton din Riad, în 2017, alături de sute de alți oameni de afaceri bogați din țara sa, într-o campanie anticorupție condusă de liderul Arabiei Saudite, Prințul Mohammed bin Salman, pentru a-și consolida autoritatea. Arestarea sa a blocat, printre altele, planul de construire a respectivului zgârie-nori record.
Iniţiativa face parte dintr-o serie de proiecte şi de investiţii imobiliare care au fost făcute publice zilele trecute, printre care două hoteluri ale lanțului Hyatt din Neom, orașul futurist de pe coasta de nord-vest a Arabiei Saudite sau un sat turistic al lanțului hotelier Marriott International care se va deschide anul viitor pe insula Amaala de la Marea Roșie. Totul face parte din programul de diversificare a unei economii bazate pe petrol şi care acum îşi propune să se concentreze tot mai mult pe turism și servicii.

Guvernul de la Riad presează companiile multinaționale din Orientul Mijlociu să-și transfere sediul central din Emiratele Arabe Unite în Arabia Saudită: anul acesta 517 companii internaționale, dintre care 30% fac parte din Fortune 500, cele mai mari 500 de companii din lume, au primit licență pentru a-și stabili sediul la Riad.

În 2017, Al-Waleed a fost eliberat după trei luni de "arest la domiciliu" la Ritz-Carlton din Riad, ajungând la un acord confidențial cu guvernul care l-a făcut să predea acțiuni considerabile din companiile sale fondului suveran de avere saudit. 

Prințul este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din lume: după ce și-a construit averea în domeniul imobiliar și bancar, a extins-o prin achiziționarea de acțiuni la numeroase companii, printre care Disney și Apple. 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile