Antena 3 CNN Externe Mapamond Construcția celui mai înalt zgârie-nori din lume a fost reluată, după 7 ani. Cum va arăta și când va fi gata turnul înalt de 1 km

Construcția celui mai înalt zgârie-nori din lume a fost reluată, după 7 ani. Cum va arăta și când va fi gata turnul înalt de 1 km

jeddah tower cel mai inalt zgarie nori
Turnul Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru. Sursa foto: Facebook/ Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
de Mia Lungu    |    03 Oct 2024   •   22:44

Construcția turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape șapte ani după ce lucrările au fost oprite pe fondul unei epurări anticorupție la nivelul întregului regat, potrivit CNN.

În cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri pe șantier, consorțiul de dezvoltare din spatele proiectului, Jeddah Economic Company (JEC), a anunțat că turnul este acum programat să fie finalizat în 2028.

Turnul de peste 1.000 de metri înălțime era finalizat în proporție de aproximativ o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie - inclusiv președinții antreprenorului principal și ai unui conglomerat care a cofinanțat proiectul - au fost reținute în cadrul campaniei anti-grațiere a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzații de corupție.

Lucrările au continuat după arestări, deși au fost blocate la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiași an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecințele economice ale epurării, JEC a declarat pentru CNN că construcția va continua, dar a urmat o pauză de câțiva ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia Covid-19 ar fi întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

La ceremonia din această săptămână a participat unul dintre oficialii reținuți anterior, prințul saudit Alwaleed bin Talal, care este președintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii finanțatori ai proiectului. Alwaleed, vărul prințului moștenitor, a fost eliberat la aproape trei luni de la arestarea sa, deși nu se știe de ce și în ce circumstanțe a fost eliberat.

În urma ceremoniei de ieri, Alwaleed a postat pe X un videoclip în care apare o reprezentare digitală a turnului strălucitor, însoțită de următoarea legendă „Ne-am întors”.

Lucrările de construcție valorează 1,9 miliarde de dolari

Potrivit unui anunț publicat prin intermediul bursei de valori saudite, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 1,9 miliarde de dolari, din care aproximativ 290 de milioane de dolari au fost deja plătiți pentru lucrările finalizate. În prezent, au fost construite 63 din cele 157 de etaje ale turnului.

În timp ce ceremonia de miercuri a marcat primul anunț oficial cu privire la reluarea construcției, imaginile din satelit furnizate Newsweek de către firma americană Maxar Technologies în urmă cu două luni au sugerat că lucrările aveau deja loc pe amplasament. În septembrie 2023, revista MEED din Dubai a raportat că JEC a invitat antreprenorii să liciteze pentru proiect, deși dezvoltatorul a refuzat să confirme planurile pentru CNN la acel moment.

Forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”

Cunoscut anterior sub numele de Kingdom Tower, zgârie-norul a fost inaugurat în 2013 și se preconiza inițial că va fi finalizat până în 2020. Acesta se va ridica la peste 500 de metri deasupra Burj Khalifa din Dubai, în prezent cea mai înaltă clădire din lume.

Cu vedere la Marea Roșie în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, zgârie-norii ar trebui să conțină spații de birouri, comerciale și rezidențiale. Planurile inițiale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial și cea mai înaltă punte de observație din lume.

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a folosit amprenta „în trei petale” a clădirii și forma aerodinamică conică pentru a depăși provocările tehnice uriașe ale construcției la asemenea înălțimi. Cabinetul arhitectului din Chicago, Adrian Smith + Gordon Gill, a declarat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”.

Jeddah Tower va avea „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”

De asemenea, planurile includ 59 de lifturi diferite, în ceea ce firma a numit „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”.

Jeddah Tower va fi bijuteria coroanei unei dezvoltări mai ample de 57 de milioane de metri pătrați, în valoare de 20 de miliarde de dolari, denumită Jeddah Economic City. Vorbind pentru CNN în 2018, directorul de dezvoltare de atunci al JEC, Hisham Jomah, a declarat că proiectul „schimbă mentalitatea” din Jeddah, care a acționat în mod tradițional ca o poartă către orașele sfinte Medina și Mecca.

„Înainte ca turnul să fie aici, acesta nu era considerat un loc în care oamenii să locuiască”, a spus Jomah, care a decedat între timp. „Creăm un oraș independent... astfel încât să nu trebuiască să pleci de aici”.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close