Antena 3 CNN Externe Planul secret al lui Orban și Trump. De ce blochează Ungaria banii pentru Ucraina și cum influențează asta alegerile din SUA

Planul secret al lui Orban și Trump. De ce blochează Ungaria banii pentru Ucraina și cum influențează asta alegerile din SUA

de Adrian Dumitru    |   

Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, se pregătește să-i servească un dar politic important prietenului său de peste ocean, Donald Trump, în care-și pune speranțele că va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează Politico. Strategia liderului ungar implică costuri mai ridicate pentru UE și pentru Ungaria, însă acestui „nu-i pasă”, spun oficiali europeni citați de Politico.

Viktor Orban a găsit o modalitate de a-l ajuta pe prietenul și aliatul său, Donald Trump, în eforturile acestuia de a reveni la Casa Albă, una care ar pune în pericol grav capacitatea Ucrainei de a se apăra în fața invadatorilor ruși.

Orban l-ar ajuta pe Trump, dacă fostul președinte câștigă un nou mandat, să se retragă dintr-un acord pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei. Acesta a fost agreat de SUA, UE și liderii G7, iar Trump ar putea să le spună votanților săi că, dacă va fi ales, nu va mai da Ucrainei nici măcar un cent.

Ungaria a anunțat că nu va accepta să fie schimbate regulile UE pentru a permite participarea SUA la acest împrumut până după alegerile americane.

Împrumutul ar urma să fie achitat integral din profiturile generate de activele rusești înghețate în valoare de 250 de miliarde de dolari. Pentru că Europa deține majoritatea acestor active înghețate, ea este mult mai implicată în acest plan, iar veto-ul lui Orban ar putea să fie decisiv.

SUA insistă că UE trebuie să extindă orizontul de timp necesar reînnoirii sancțiunilor până la cel puțin 36 de luni. Pe baza regulilor existente, sancțiuniule UE trebuie reînnoite la fiecare șase luni, ceea ce crește șansa ca o singură țară să poată provoca dezghețarea fondurilor.

Într-un astfel de scenariu, în care Orban îi sare din nou în ajutor lui Putin, dar și lui Trump, statele UE ar fi obligate să folosească fonduri proprii pentru a plăti împrumutul pentru Ucraina.

Deși toți ceilalți lideri ai blocului sunt de acord cu extinderea orizontului de timp la 36 de luni, așa cum solicită SUA, Orban refuză. Conform regulilor interne ale blocului, toate cele 27 de state trebuie să fie de acord cu schimbarea regulilor pentru ca acestea să intre în vigoare. Orban se folosește deseori de dreptul său de veto ca de o armă pentru a-și impune voința.

Ucraina are nevoie urgentă de noi fonduri de la aliații săi occidentali, în condițiile în care se pregătește de o nouă iarnă dificilă în care Rusia va pune presiune uriașă și îi va bombarda cu brutalitate infrastructura energetică.

Acum, cu ajutorul lui Orban pentru Rusia, e puțin probabil ca SUA să poată participa substanțial la acest efort. Totuși, chiar și așa, UE va merge, cel mai probabil, mai departe cu eforturile sale de sprijinire a Ucrainei.

„Dacă nu reușim să ajungem la un acord (de extindere a duratei sancțiunilor - n. red., îi va costa pe europeni, inclusiv pe unguri, mai mulți bani ”, a declarat un diplomat UE sub rezerva anonimatului.

Costurile pentru țările europene ar fi mai mari, inclusiv pentru Ungaria, dacă SUA nu va putea participa la acest efort. Dar pentru Orban, bunăstarea propriilor cetățeni e un preț mic de plătit pentru a-l ajuta pe aliatul său.

„Lui Orban nu îi pasă că Europa va trebui să plătească mai mult. El vrea doar să-l ajute pe Trump”, a declarat un alt diplomat european.

Dacă SUA și UE ajung să fie participante egale la împrumut, un Trump reales ar fi obligat să-l finanțeze vrem de ani de zile, dar dacă Orban se implică și dinamitează procesul, fostul președinte nu ar avea nicio obligație față de aliații săi.

Cu puțin timp înainte, Orban a spus că va „deschide sticle de șampanie” dacă Donald Trump reușește să câștige alegerile din noiembrie împotriva Kamalei Harris.

Situație complicată

Totul pare să fie o mare discuție tehnică și teoretică în ce privește ajutorul pentru Ucraina, însă problema este majoră pentru SUA și ar putea să ducă la prăbușirea unității occidentale în ce privește sprijinul pentru Ucraina, cel puțin din punct de vedere financiar.

În condițiile în care Orban amenință cu folosirea dreptului său de vota, SUA, sub administrația Biden, a dat semnale că ia în considerare să participe la împrumut chiar și cu o sumă mai mică, dacă procesul va fi dinamitat de Ungaria.

Una dintre opțiuni implică o contribuție americană de cinci miliarde de dolari, în mare echivalentul sumei activelor rusești înghețate în SUA, dar ar lăsa UE să acopere majoritar suma.

Un oficial de la Comisia Europeană e de părere că SUA nu vrea să se prezinte „cu mâna goală” la conferința cu miniștrii de finanțe ai G7, de la Washington, de la sfârșitul lui octombrie, acolo unde se va decide parafarea oficială a împrumutului.

Și mai semnificativ, recent, Japonia a dat semnale că ar putea să se retragă din împrumut dacă SUA nu participă.

Pentru moment, toți ochii sunt ațintiți pe summit-ul liderilor UE din Bruxelles, din această săptămână. Dacă Ungaria refuză să coopereze, UE ar urma, cel mai probabil, să finalizeze împrumutul folosindu-și fondurile directe.

Punem presiune, însă pentru moment nu pare că Orban e dispus să cedeze, a mai declarat un oficial european, conform Politico.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile