Antena 3 CNN Externe Peste 122.000 de ruși au fugit din zonele de frontieră în urma operaţiunii Ucrainei în Kursk

Peste 122.000 de ruși au fugit din zonele de frontieră în urma operaţiunii Ucrainei în Kursk

de Claudia Popovici    |   

Peste 122.000 de ruși au fugit din regiunile de frontieră în urma operaţiunii din Kursk lansată de Ucraina, scrie presa rusă, citată de The Guardian.

Locuitorii și-au părăsit casele în număr mare după contraatacul surpriză al Kievului, a declarat TASS, citând Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că forțele sale au capturat până acum 1.250 km pătrați și 92 de așezări în regiunea Kursk.

Rusia spune că a dejucat atacuri în regiunea Kursk și că a avansat în estul Ucrainei

Armata rusă a declarat, marți, că forțele sale au dejucat atacuri ucrainene asupra a patru așezări din regiunea Kursk, situată în vestul Rusiei, și că au preluat controlul asupra unui hub logistic strategic numit New-York (cunoscut și sub denumirea de Niu-York) în estul Ucrainei.

„Operațiunile de recunoaștere și căutare continuă pentru a identifica și distruge grupurile de sabotaj inamice din aglomerațiile de păduri care încercau să pătrundă adânc pe teritoriul rus”, a declarat ministerul apărării într-un comunicat.

Ministerul a mai spus că avioanele de război rusești au lovit concentrații de forțe și echipamente ucrainene pe partea ucraineană a frontierei.

Potrivit lor, încercările de asalt ale Ucrainei în regiunea Kursk au avut loc în apropierea așezărilor Borki, Korenevo, Kremyanoye și Russkaya Kanapelka. The Guardian nu a putut verifica independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Capturarea localității New-York, dacă va fi confirmată de Ucraina, ar marca un alt avans în efortul Rusiei de a cuceri întreaga regiune Donețk, în timp ce Moscova încearcă să pună capăt incursiunii ucrainene de două săptămâni din regiunea Kursk.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea Ucrainei că Niu-York se află sub control rusesc. Statul Major al Ucrainei a recunoscut că trupele ruse atacă în apropiere de Niu-York, dar a declarat că forțele ucrainene le oferă „un răspuns demn”.

Între timp, Putin organizează alegeri anticipate în regiunea Kursk, în timp ce ucainenii ocupă tot mai multe localități.

Comisia electorală regională a raportat că decizia a fost luată „pentru a asigura siguranța, protecția vieții și a sănătății cetățenilor Federației Ruse”.

Guvernatorul interimar Alexei Smirnov, candidatul partidului Rusia Unită, a declarat într-o postare pe Telegram că votul „va avea loc într-un mediu extrem de dificil”.

Fostul guvernator al regiunii, Roman Starovoit, a demisionat în mai 2024, după ce a fost numit ministru al transporturilor în guvernul rus.

Alegerile din regiunea Kursk au loc în contextul în care armata ucraineană a intrat pe 6 august pe teritoriul regiunii din Rusia. Din acea zi, luptele au continuat în regiune. Potrivit autorităților ucrainene, Forțele de Apărare ucrainene controlează aproape o sută de așezări, printre care și orașul Sudja.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile