Antena 3 CNN Actualitate Pericol major la graniță, debitul Dunării se dublează în următoarele zile. Slovacia și Ungaria sunt în alertă din cauza inundațiilor

Pericol major la graniță, debitul Dunării se dublează în următoarele zile. Slovacia și Ungaria sunt în alertă din cauza inundațiilor

G.M.
1 minut de citit Publicat la 11:25 17 Sep 2024 Modificat la 11:25 17 Sep 2024

Debitul Dunării la intrarea în România aproape se va dubla în următoarea săptămână, potrivit prognozei anunțate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Hidrologii au emis prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 16 -23 septembrie, conform căreia debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere pe toată perioada de prognoză până la valoarea de 6900 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s), exceptând primele două zile ale intervalului.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi relativ staționare pe sectorul Oltenița – Tulcea.

În Bratislava, nivelul Dunării a depăşit 9 metri, în timp ce Budapesta ar putea fi afectată la fel de mult. Budapesta a anunţat că va închide circulația și drumurile în zona fluviului Dunărea care traversează capitala Ungariei, invocând riscul de inundaţii în cursul acestei săptămâni.

Guvernul de la Varşovia a declarat luni stare de urgenţă pentru 30 de zile în regiunile din sud-vestul Poloniei, ce au fost afectate de inundaţii. Ploile persistente au provocat inundaţii în sud-vestul Poloniei, la graniţa cu Republica Cehă. 

Marți sunt așteptate iar ploi în Austria, Republica Cehă și sud-estul Germaniei. Deși ar putea dura încă câteva zile până ca apele să se retragă, vremea se va îmbunătăți în Europa centrală de la jumătatea săptămânii.

Furtuna Boris se va deplasa spre sud, în Italia, unde se va intensifica din nou și va aduce ploi abundente. Regiunea Emilia-Romagna este cel mai grav afectată.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole