Antena 3 CNN Externe Operațiunea Kursk. Ucrainenii au înaintat 30 de kilometri în interiorul Rusiei, potrivit Moscovei

Operațiunea Kursk. Ucrainenii au înaintat 30 de kilometri în interiorul Rusiei, potrivit Moscovei

Georgiana Marina
4 minute de citit Publicat la 14:56 11 Aug 2024 Modificat la 21:59 11 Aug 2024

"Mii" de soldaţi ucraineni participă la incursiunea în regiunea rusă Kursk, care vizează "dispersarea" forţelor Kremlinului şi "destabilizarea situaţiei în Rusia", a declarat sâmbătă seara un înalt responsabil ucrainean din domeniul securităţii. Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, în ceea ce a devenit cea mai profundă și mai semnificativă incursiune de când Moscova și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale s-au angajat în lupte cu trupe ucrainene în apropierea satelor Tolpino și Obșchi Kolodez, în cea de a șasea zi a ofensivei din regiunea Kursk.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Kievul că „intimidează populația pașnică a Rusiei”.

"Suntem în ofensivă. Obiectivele sunt de a dispersa poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia - căci ei sunt incapabili să-şi protejeze propriile frontiere - şi de a muta războiul pe teritoriul rus", a declarat acest responsabil, al căui nume nu a fost fcput public, scrie Agerpres.

Armata rusă a declarat miercuri că Kievul a trimis 1.000 de soldaţi pentru incursiunea sa în regiunea Kursk, operaţiune de o amploare neaștepată, care vine la doi ani şi jumătate după începutul invaziei ruse în Ucraina. "Sunt mult mai mulţi", a afirmat responsabilul american, estimând numărul trupelor ucrainene angajate în incursiune la "mii".

Zile în şir, autorităţile de la Kiev au păstrat o tăcere aproape totală cu privire la această ofensivă care pare să fi luat prin surprindere Kremlinul şi care le-a permis ucrainenilor să pătrundă - potrivit analiştilor - cel puțin 15 km pe teritoriul Rusiei.

Pentru prima oară, preşedintele Volodimir Zelenski a menționat această operaţiune în timpul mesajului de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să "mute războiul" în Rusia.

Acest atac surpriză, care, potrivit responsabilului ucrainean intervievat sâmbătă seara, a refăcut moralul societăţii şi al armatei ucrainene epuizate de cei doi ani şi jumătate de invazie rusă.

"Nu executăm prizonierii, nu violăm femei, nu jefuim"

"Este o operaţiune foarte bună" care "i-a luat prin surprindere pe ruşi" şi "ne-a refăcut într-adevăr moralul, cel al armatei ucrainene, al statului şi al societăţii", a declarat acest responsabil. După luni de retrageri pe frontul de Est, "această operaţiune a arătat că putem să atacăm şi să avansăm", a mai spus el. Potrivit acestei surse, incursiunea nu a provocat totuşi deocamdată slăbirea ofensivei ruse în estul Ucrainei, unde trupele Kremlinului, mai numeroase şi mai bine echipate, câştigă teren de câteva luni. 

"În principiu, situaţia nu s-a schimbat. Presiunea lor în Est continuă, ei nu-şi retrag trupele din această zonă" chiar dacă "intensitatea atacurilor ruseşti pe frontul de Est a scăzut un pic", a indicat acelaşi responsabil ucrainean.

El a asigurat că Ucraina respectă "cu stricteţe dreptul umanitar" internaţional în cadrul incursiunii sale în Rusia. "Este foarte important ca Ucraina să nu încalce nicio convenţie, respectăm cu stricteţe dreptul umanitar: nu executăm prizonierii, nu violăm femei, nu jefuim", a susţinut acest responsabil. "Bucea, Irpin- toate acestea nu au loc şi nu vor avea loc", a adăugat el, referindu-se la atrocităţile imputate trupelor ruseşti în aceste localităţi ucrainene la începutul anului 2022. 

Rusia a ameninţat cu represalii după recentele lovituri ucrainene, în special un atac în noaptea de sâmbătă spre duminică, în care 13 oameni au fost răniți în oraşul rusesc Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse cu acelaşi nume, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Rusia amenință cu "un răspuns sever"

"Cei care comandat şi autorii acestor crime, inclusiv supervizorii lor din străinătate, vor trebui să dea socoteală. Un răspuns sever din partea forţelor armate ruse nu se va lăsa aşteptat", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pe Telegram.

Autorităţile ruse au recunoscut duminică o scurtă incursiune ucraineană în districtul Belovski din regiunea Kursk, la graniţa cu Sudja vecină, pe unde trupele ucrainene au intrat marţi în Rusia, fără a fi respinse până acum, notează EFE.

"Ieri (sâmbătă) a fost înregistrată intrarea unui grup subversiv ucrainean pe teritoriul raionului Belovski, dar apărătorii noştri au reuşit să stabilizeze situaţia", a scris guvernatorul interimar al Kurskului, Alexei Smirnov, pe contul său de Telegram. El a asigurat că în prezent "nu există lupte" în zonă şi că trupele ruse fac "tot ce este necesar pentru a proteja populaţia civilă". "Este important să nu vă panicaţi. Cei care doresc să părăsească districtul în mod voluntar, o pot face", a transmis Smirnov, care a făcut apel la localnici să contacteze autorităţile locale sau să apeleze o linie telefonică specială pentru a afla despre posibilităţile de evacuare.

Zeci de mii de ruși au fost evacuați din zona de graniță

Noaptea trecută, mai mulţi bloggeri militari ruşi au relatat despre intrarea trupelor regulate ucrainene în districtul Belovski cu arme grele, informaţie care a fost ulterior retractată chiar de ei înşişi.

Potrivit datelor oficiale, cel puţin 76.000 de persoane au părăsit satele din apropierea frontierei ucrainene din regiunea Kursk începând de marţi, dar media independentă rusă The Insider susţine că această cifră nu corespunde realităţii, argumentând că este mult mai mare decât întreaga populaţie a zonelor în care au loc luptele şi reprezentând mai mult de jumătate din populaţia tuturor zonelor de graniţă.

În acelaşi timp, autorităţile dintr-o altă regiune de frontieră, Belgorod, au raportat de asemenea duminică că populaţia unor sate de la graniţa cu Kursk a fugit de teama intensificării atacurilor ucrainene.

Ucraina, la rândul ei, a cerut evacuarea a cel puţin 20.000 de civili din regiunea ucraineană Sumî, situată la frontiera cu regiunea rusă Kursk.

Duminică dimineaţă, Ministerul rus al Apărării a publicat noi imagini care ar arăta o lovitură asupra unei coloane de vehicule blindate ucrainene în regiunea Kursk, precum şi distrugerea unui tanc, potrivit AFP,care scrie că luptele continuă şi duminică în această regiune rusă.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole