Antena 3 CNN Externe CNN: Ucraina îl umilește pe Putin cu un atac surpriză în sudul Rusiei. „Bătălii dure sunt în desfășurare. Fugim înconjurați de ruine”

CNN: Ucraina îl umilește pe Putin cu un atac surpriză în sudul Rusiei. „Bătălii dure sunt în desfășurare. Fugim înconjurați de ruine”

profimedia-0897556212
Oamenii din regiune s-au plâns că nu a existat o evacuare organizată, că incursiunea ucraineană i-a prins prin surprindere și că și-au părăsit casele fără bunuri și documente în miezul nopții. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    10 Aug 2024   •   16:36

Rușii din regiunea Kursk fug disperați din calea ucrainenilor care înaintează în a cincea zi a unei ofensive pe teritoriul rus care a luat prin surprindere armata lui Putin și autoritățile din regiune. Rusia a anunţat sâmbătă instituirea „regimului de operaţiune antiteroristă” în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk.

„Ucraina îl umilește pe Putin cu un atac surpriză asupra sudului Rusiei”, scrie, sâmbădă, CNN.

Vladimir Putin l-a fixat pe comandantul șef al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, cu o privire rece și cu o expresie de exasperare. Videoclipul, publicat miercuri de Kremlin, arăta că președintele rus nu este mulțumit de veștile din regiunea de sud Kursk.

În acel moment, sute de trupe ucrainene, susținute de tancuri și protejate de apărarea antiaeriană, înaintau în regiune. Soldații ruși se predau; sute de civili ruși din orașului Sudja fugeau cu orice puteau apuca.

În doi ani și jumătate de război, a fost o incursiune ucraineană fără precedent în Rusia. Putin a spus la întâlnirea de la Kremlin că este „o altă provocare majoră” a Kievului. Guvernatorul interimar al regiunii a declarat stare de urgență, descriind situația ca fiind „foarte dificilă”.

Mai presus de toate, a fost umilitor pentru un stat rus care se mândrește cu protejarea patriei.

Atacul de la Kursk a fost o mișcare îndrăzneață și contraintuitivă din partea armatei ucrainene.

În ciuda faptului că pierde constant teren în estul Donețkului, a ales să trimită elemente ale brigăzilor cu experiență pe teritoriul Rusiei, cu obiectivele aparent de a pune în stare de alertă Kremlinul și de a forța Ministerul rus al Apărării să redistribuie resurse și să ofere frontului intern o creștere a moralului atât de necesară.

George Barros, de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, spune că ucrainenii „au obținut o surpriză operațională chiar dacă șansele nu erau de parte lor și exploatează în prezent lipsa de pregătire a Rusiei în zonele sale de graniță”. ( Aceeași tactică a funcționat în septembrie 2022, când au recuperat o mare parte din regiunea Harkov).

Regimentul rus însărcinat cu apărarea acestei părți a graniței și-a abandonat pozițiile. Câteva zeci de soldați au fost luați prizonieri, ceea ce l-a determinat pe președintele Volodimir Zelenski să-și exprime vineri „mulțumirea specială față de războinicii și unitățile noastre care completează „fondul de schimb” – luând ocupanții ca prizonieri și ajutând astfel la eliberarea poporului nostru din captivitatea rusă”.

Forțele ucrainene sunt compuse dintr-un amestec de unități ucrainene de operațiuni regulate și speciale, spre deosebire de operațiunile ucrainene anterioare din interiorul Rusiei, care implicau adesea unități sub acoperire și simpatizanți locali.

Care este scopul ucrainenilor prin atacurile din Rusia

Intenția, spun oficialii americani și ucraineni, are mai multe obiective, parțial de a perturba și demoraliza forțele ruse și în parte de a deturna forțele ruse de la alte părți ale frontului de est. Oficialii americani nu cred că Ucraina intenționează să dețină teritoriul rusesc pe termen lung.

Rusia a susținut joi că a oprit o incursiune ucraineană pe teritoriul său, dar mai târziu a spus că unele bătălii sunt în desfășurare în regiunea Kursk. Potrivit Ministerului rus al Apărării, unitățile grupului „Nord” al forțelor sale, împreună cu Serviciul Federal de Securitate Rus, FSB, „continuă să distrugă formațiunile forțelor armate ucrainene din districtele Sudzhensky și Korenevsky din regiunea Kursk, care sunt direct adiacente graniței ruso-ucrainene.” CNN nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

Locuitorii din Kursk, care trăiesc în districtul Sudzhansky, au înregistrat joi un mesaj video către președintele rus Vladimir Putin, cerându-i ajutorul, spunând că a fost informat greșit cu privire la situația de la fața locului și că declarațiile Ministerului rus al Apărării despre lucrurile aflate sub control sunt neadevărate. 

Adresa a fost publicată pe un canal local Telegram.

„Aceste minciuni pot fi mortale. Șeful Statului Major General v-a spus recent că situația este sub control, dar astăzi au loc bătălii dure în districtele Sudzhansky și Korenevsky”, a spus unul dintre locuitori.

„Sudja a fost atacată, transformată în ruine în câteva ore. Administrația locală nu funcționa”, a spus un alt rezident.

Pe rețelele sociale au apărut și primele imagini cu ucrainenii care au capturat stația Sudja Gazprom, pe unde trec gazele rusești către Europa.

Ministerul rus al Sănătății spune că 66 de persoane, inclusiv nouă copii, au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene din regiunea Kursk de marți. 

Un spital mobil cu 100 de paturi pentru a oferi îngrijiri răniților a fost desfășurat de Agenția Federală Medicală și Biologică din regiunea Kursk de miercuri, a informat joi presa de stat rusă TASS, citând serviciul de presă al agenției.

Ucrainenii s-ar apropia și de centrala nucleară de la Kursk. Sâmbătă, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a făcut apel la „reținere maximă” atât din partea Kievului, cât și a Moscovei, pentru a evita un accident nuclear, în condițiile în care în zona centralei nucleare Kursk au loc lupte acerbe.

„Am scăpat de sub bombardamente. Fugim înconjurați de ruine”

Oamenii din regiune s-au plâns că nu a existat o evacuare organizată, că incursiunea ucraineană i-a prins prin surprindere și că și-au părăsit casele fără bunuri și documente în miezul nopții. Ei nu pot contacta rudele rămase în urmă, au spus ei, pentru că rețeaua de telefonie mobilă nu funcționează.

„Am scăpat de sub bombardamente. Fugim înconjurați de ruine”, a spus un locuitor.

„Rămânem singuri cu copiii fără să avem unde să mergem, fără despăgubiri, fără bani. Am scăpat doar cu haine de pe noi”, a spus o femeie izbucnind în plâns.

Potrivit apelurilor telefonice primite de la locuitorii satului Malaya Loknya din regiunea Kursk, aproape 90% din sat se află în acest moment sub controlul forțelor armate ucrainene, a spus un alt rezident.

CNN a geolocalizat înregistrări video din interiorul unei mașini care este condusă rapid pe străzile pustii și avariate ale orașului Sudzha, la 10 kilometri de graniță. Câteva vehicule distruse sunt văzute și în videoclip, în timp ce mașina se deplasează spre nord, în afara orașului. Nu este clar dacă videoclipul a fost filmat miercuri sau joi.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close