Antena 3 CNN Externe Olaf Scholz cere partidelor să facă un „cordon sanitar” în jurul extremiștilor AfD, după victoria acestora în Thuringia

Olaf Scholz cere partidelor să facă un „cordon sanitar” în jurul extremiștilor AfD, după victoria acestora în Thuringia

de Adrian Dumitru    |   

Cancelarul german, Olaf Scholz, a îndemnat partidele tradiționale să nu ofere niciun fel de sprijin partidului extremist AfD, după victoria sa uriașă în land-ul estic Thuringia, în alegerile regionale de duminică, relatează BBC.

E vorba de prima oară când extrema dreaptă reușește să câștige majoritatea într-un parlament regional de la Al Doilea Război Mondial încoace. AfD a fost aproape să câștige și alegerile din land-ul vecin, Saxonia.

Partidul a fost desemnat ca extremist de dreapta și în Thuringia și în Saxonia, iar liderul său din Thuringia, Bjorn Hocke, a fost amendat în trecut pentru folosirea de sloganuri naziste, deși neagă că a făcut-o conștient.

Luni, cancelarul Scholz a îndemnat la crearea unui cordon sanitar în jurul AfD și la blocarea de către partidele tradiționale a neofasciștilor. 

„Toate partidele democratice sunt chemate să formeze guverne stabile fără extremiștii de dreapta”, a spus Scholz, numind rezultatul în alegerile regionale „amar” și „îngrijorător”.

Co-lidera AfD, Alice Weidel, a declarat, de cealaltă parte, că votanții din Thuringia și Saxonia au dat partidului ei „un mandat foarte clar de guvernare”.

Ea a îndemnat partidele să ignore apelul lui Scholz, spunând că o astfel de acțiune ar „submina participarea democratică a unor segment mari de populație”.

„Cordoanele sanitare sunt nedemocratice”, a adăugat Weidel.

AfD nu poate să guverneze de unul singur în Thuringia și are nevoie să formeze o coaliție. Partidul de pe locul doi, CDU (mainstream; conservator), a făcut deja clar că nu intenționează să guverneze alături de neofasciști.

CDU a refuzat vreo colaborare și cu celelate partide de extrema stânga din regiune, astfel că opțiunile de guvernare sunt extrem de limitate.

Hocke a sugerat că „o mulțime de votanți ai CDU” ar fi mulțumiți ca partidul să lucreze cu AfD. În orice caz, cu o proporție de 30% din voturi, AfD are ceea ce se numește „o minoritate de blocaj”, ceea ce înseamnă că poate să blocheze numirile de judecători dar și schimbări constituționale.

În land-ul Saxonia, conservatorii au câștiga 42 de locuri, puține peste cele 41 ale AfD-ului, în timp ce un partid de extremă stânga, Sahra Wagenknecht, a ieșit pe locul trei cu 15 locuri.

În Thuringia, SPD-ul lui Scholz a câștigat doar șase locuri, iar partenerii de guvernare – Verzii și liberalii FDP – nu au obținut niciun loc.

Alegerile au arătat din nou lipsa de popularitate a coaliției „semafor” din Germania, la câțiva ani de la intrarea în funcție a guvernului.

Weidel a spus că electoratul a „dat afară” coaliția de guvernare și i-a cerut lui Scholz și partenerilor săi de guvernare „să-și facă bagajele” și să „elibereze scanunele” pentru că „votanții vor un nou guvern și o politică nouă”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile