Antena 3 CNN Externe Victorie istorică pentru extrema dreaptă din Germania în alegerile regionale. Liderii AfD jubilează: "Nu se poate politică fără noi"

Victorie istorică pentru extrema dreaptă din Germania în alegerile regionale. Liderii AfD jubilează: "Nu se poate politică fără noi"

Liderul AfD din landul Turingia, Bjorn Hocke
Liderul AfD din landul Turingia, Bjorn Hocke. Sursă foto: hepta / DPA Images
de A.I.    |    02 Sep 2024   •   11:54

Extrema dreaptă din Germania s-a transformat într-un jucător-cheie după scorurile-record obținute în alegerile regionale din estul țării. Sunt rezultate de natură să fragilizeze și mai mult coaliția de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz, cu un an înainte de scrutinul parlamentar, relatează Agerpres și BBC.

"Nu va exista politică fără AfD", a avertizat, după scrutinul de duminică, Tino Chrupalla, co-președinte al formațiunii Alternativa pentru Germania, cunoscută pentru poziția sa anti-imigranți.

Votul din Turingia a propulsat AfD în postura de forță politică regională principală, cu 32,8% din sufragii, conform rezultatelor provizorii.

În Saxonia, un alt land din fosta RDG, AfD (30,6%) s-a plasat imediat în urma conservatorilor din CDU (31,9%).

Bjorn Hocke, liderul AfD din Turingia și una dintre cele mai radicale figuri din partid, spune că este "pregătit pentru cooperare", dar nicio altă formațiune nu vrea să se alieze cu el, notează sursa citată.

În acest land, primul care i-a adus pe naziști la putere în 1932, AfD ar putea fi izolată, fără posibilitatea de a agrega o majoritate, dar ar putea, totuși, să împiedice numirea judecătorilor.

Presa germană: Cutremur politic în estul țării

Comentând rezultatele de duminică, cotidianul Tagesspiegel vorbește despre un "cutremur politic în Est", iar Suddeutsche Zeitung califică situația drept "alarmantă pentru democrați".

În schimb, premierul populist din Ungaria, Viktor Orban, a salutat succesul AfD.

"Landurile germane au trimis un mesaj Bruxellesului şi Berlinului: fără migrație, fără ideologie de gen, fără război", a comentat Balazs Orban, un reprezentant al prim-ministrului de la Budapesta.

Pe lângă AfD, alegătorii au votat într-o proporție semnificativă şi pentru noul partid BSW, care este foarte vocal împotriva imigrației și care cere stoparea livrărilor de arme către Ucraina.

Fondată înainte de alegeri în jurul unei personalități a stângii radicale, Sahra Wagenknecht, formațiunea a obținut 11,8% în Saxonia şi 15,8% în Turingia.

Scorurile electorale întrunite în aceste landuri de formațiunile situate la extremele politicii germane reprezintă un nou regres pentru cele trei partide din coaliția de guvernare - social-democrați, verzi și liberali - cu un an înainte de scrutinul legislativ național din septembrie 2025.

La alegerile europene din iunie, politicienii acestor formațiuni au fost, de asemenea, învinși de opoziția conservatoare și de extrema dreaptă.

Rezultatele de duminică sunt considerate alarmante și în perspectiva alegerilor regionale care vor avea loc pe 22 septembrie în Brandenburg, regiunea din jurul Berlinului condusă în prezent de social-democrați.

Electoratul german sancționează la vot partidele de guvernământ, după atacul cu cuțitul de la Solingen

SPD-ul lui Olaf Scholz a înregistrat cel mai slab rezultat la alegerile regionale din Turingia, estimarea fiind de 6,1%.

Verzii au decontat și mai puternic nemulțumirea populară, nereușind să depășească pragul necesar de 5% și văzându-se expulzați din legislativul regional.

În Saxonia, socialiștii lui Scholz au întrunit 7,3% iar au verzii și-au menținut prezența parlamentară regională la limită.

Executivul plătește pentru nemulțumirea populară alimentată de inflație și de tranziția ecologică pe care guvernul încearcă să o pună în aplicare sub presiunea verzilor.

În plus, alegerile regionale din Turingia și Saxonia s-au desfășurat sub emoția publică provocată de  atacul soldat cu trei persoane ucise la sfârșitul lunii august în orașul Solingen.

Suspectul, un refugiat sirian în vârstă de 26 de ani, ar fi trebuit să fie expulzat, ceea ce a reaprins dezbaterea privind imigrația.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close