Antena 3 CNN Externe Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis de Israel. Anunțul a fost făcut de ministrul israelian de Externe

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis de Israel. Anunțul a fost făcut de ministrul israelian de Externe

de Adrian Iclozan    |   

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunțat, joi seară, că liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis într-o acțiune a IDF.

Mai devreme în cursul zilei, armata israeliană a comunicat că evaluează dacă unul dintre cei trei teroriști uciși recent de forțele sale în Gaza era Yahia Sinwar.

Ministrul israelian al Apărării cere luptătorilor Hamas să elibereze ostaticii și să se predea, după moartea lui Yahya Sinwar

Update 20:19 Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a făcut apel la combatanții Hamas să elibereze ostaticii și să se predea, în eliminării de către IDF a liderului grupării teroriste, Yahya Sinwar.

"Statul Israel și-a făcut dreptate prin eliminarea lui Yahya Sinwar, un ucigaș și un terorist josnic. El a fost mintea criminală care a planificat și a executat (masacrul) din 7 octombrie, în timpul căruia au fost uciși mulți israelieni nevinovați (...)

Eliminarea lui Sinwar se alătură unei lungi serii, de la (liderul Hezbollah, Hassan) Nasrallah, la șeful militar al Hamas, Mohammed Deif și mulți alți teroriști. Ne vom urmări și ne vom elimina (toți) dușmanii (...)

Este, de asemenea, un mesaj clar pentru locuitorii din Gaza. Omul care a adus dezastru și moarte în Fâșia Gaza, omul care v-a făcut să suferiți ca urmare a acțiunilor sale criminale și-a găsit sfârșitul. Este timpul să eliberați ostaticii, (iar pentru cei implicați în lupte) să ridicați mâinile și să vă predați", a comunicat ministrul israelian.

Ministrul israelian de Externe, primul care confirmă uciderea liderul Hamas

Update 19:43 Într-un mesaj expediat către omologi din întreaga lume, ministrul de Externe de la Ierusalim, Israel Katz, a confirmat că liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis.

Este primul oficial israelian care face acest anunț, notează Times of Israel.

Sinwar este considerat artizanul atacurilor transfrontaliere de la 7 octombrie 2023, soldate cu 1.200 de morți în Israel și cu răpirea a 251 de oameni, ținuți ostatici și folosiți gruparea sunnită ca monedă de schimb.

"Ucigașul în masă Yahya Sinwar, responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de soldații IDF. Aceasta este o mare realizare militară și morală pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei malefice a islamului radical, condusă de Iran", a scris Katz în mesajul său.

Ministrul a adăugat că eliminarea lui Sinwar deschide "o posibilitate" pentru eliberarea imediată a ostaticilor și pentru o Fâșie Gaza "liberă de Hamas și de controlul iranian".

"Israelul are nevoie de sprijinul dumneavoastră mai mult ca niciodată pentru (...) aceste obiective importante", se spune în încheierea mesajului.

Ministrul israelian al Apărării: "Vom ajunge la fiecare terorist și-l vom elimina"

Update 17:50 În contextul informațiilor că șeful Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis de IDF, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a postat pe X mesajul: 

"Vom ajunge la fiecare terorist și îl vom elimina."

El a adăugat un pasaj din Vechiul Testament, cu una dintre zicerile lui Dumnezeu către Moise și către poporul israelit:

"Vă veți urmări dușmanii, iar ei vor cădea în fața voastră răpuși de sabie."

Postarea lui Gallant mai conține două fotografii marcate cu un X roșu în care apar fostului șef militar al Hamas, Mohammed Deif, și fostul lider Hamas, Hassan Nasrallah, ambii lichidați de Israel în ultimele luni.

Între cele două fotografii se află un chenar negru, marcat, de asemenea, cu un X roșu, rezervat, foarte probabil, pentru Yahya Sinwar.

Membrii cabinetului de securitate israelian, informați că Yahya Sinwar "este probabil mort"

Update 17:20 Membrii cabinetului de securitate israelian au fost informați că este foarte probabil ca liderul Hamas, Yahya Sinwar, să fie mort, afirmă doi oficiali la curent cu subiectul, scrie Times of Israel.

Două dintre televiziunile israeliene, Kan și Channel 12, citează, de asemenea, oficiali israelieni care susțin că Sinwar este mort.

Televiziunea israeliană: Yahya Sinwar ar fi fost ucis miercuri, iar IDF n-au știut pe moment pe cine au lichidat

Update 17:10 Postul TV Channel 12 relatează că uciderea lui Sinwar s-a petrecut miercuri, iar trupele IDF care operau în zonă nu știau că liderul Hamas se afla acolo.

Conform sursei citate, soldații israelieni au observat mai mulți combatanți Hamas intrând într-o clădire. Responsabilii IDF au ordonat o lovitură împotriva acesteia, în urma căreia clădirea s-a prăbușit.

Ulterior, militarii israelieni au inspectat locul loviturii și au realizat că unul dintre teroriștii uciși "semăna foarte mult cu Sinwar".

Cadavrul era echipat cu o vestă cu grenade, potrivit Channel 12.

La ora acestei actualizări, uciderea șefului Hamas nu era încă oficial confirmată, însă o probă ADN de pe cadavrul suspect a fost trimisă în Israel, pentru o analiză rapidă.

După eliminarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, și a șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, la Beirut, Yahya Sinwar a rămas cel mai proeminent lider terorist în vizorul forțelor israeliene.

Televiziunea israeliană anunță că Sinwar a fost ucis

Update 16:50 Postul TV israelian Channel 12 a citat un oficial de rang înalt la adăpostul anonimatului, conform căruia Sinwar a fost "eliminat"

IDF și Shin Bet confirmă uciderea a trei teroriști în Gaza

"În timpul operațiunilor IDF în Fâșia Gaza au fost eliminați trei teroriști. IDF și ShinBet verifică posibilitatea ca unul dintre teroriști să fi fost Yahya Sinwar.

În acest stadiu, identitatea teroriștilor nu poate fi confirmată. În clădirea în care au fost eliminați teroriștii nu au existat semne ale prezenței unor ostatici în zonă.

Forțele care operează în teren continuă să acționeze cu precauția necesară", au precizat într-un comunicat comun IDF și serviciul de securitate israelian Shin Bet.

Premierul israelian și-a instruit consilierul să transmită că nu au fost ostatici uciși în operațiune

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut consilierului său militar să comunice familiilor ostaticilor răpiți de Hamas  că "niciun ostatic nu a fost rănit" în operațiunea în care au fost lichidați trei teroriști, dintre care unul ar fi, aparent, șeful grupării Hamas, Yahya Sinwar.

Precauția luată de Netanyahu este explicabilă, în contextul în care au circulat informații conform cărora Sinwar s-ar fi înconjurat de ostatici israelieni pentru propria sa siguranță.

Subiecte în articol: Yahya Sinwar Israel deces lider Hamas
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile