Antena 3 CNN Life Știinţă „Oamenii cred că este ca-n Matrix”. Primul pacient Neuralink cu un cip implantat în creier face dezvăluiri

„Oamenii cred că este ca-n Matrix”. Primul pacient Neuralink cu un cip implantat în creier face dezvăluiri

G.M.
3 minute de citit Publicat la 07:00 18 Sep 2024 Modificat la 07:00 18 Sep 2024

Noland Arbaugh, primul pacient al companiei Neuralink a lui Elon Musk, căruia i-a fost implantat un cip în creier, a vorbit pentru Euronews despre progresele pe care le-a făcut de la intervenție și despre speranțele sale pentru viitor.

La fel ca mulți americani, Noland Arbaugh a visat întotdeauna să călătorească în Franța și să învețe limba, dar după ce un accident l-a lăsat paralizat de la umeri în jos în urmă cu opt ani, nu a crezut că asta va fi posibil. Asta până când cel mai bogat om din lume l-a ajutat implantându-i un cip în creier. 

Arbaugh, acum în vârstă de 30 de ani, este pacient al companiei Neuralink a lui Elon Musk. A primit un implant cerebral în ianuarie, iar în martie, Musk a postat un videoclip cu el jucând șah online, folosindu-și mintea pentru a controla mișcările.

La opt luni după operația de implant pe creier, el se află la Paris. "Înainte de Neuralink, îmi era greu să fac lucruri precum șahul aveam dureri foarte mari în tot corpul. Acum pot să stau în pat dacă vreau și să joc ore în șir", a spus Arbaugh.  

Dar el nu folosește doar tehnologia pentru jocurile online. A învățat franceză și japoneză. „Sunt sigur că oamenii vor crede că este un fel de Matrix, unde poți descărca lucruri în creierul tău”, a spus el. „Dar, într-adevăr, ceea ce a făcut tehnologia pentru mine este să mă ajute să interacționez mai bine cu computerul meu pentru a învăța lucruri”. 

Înainte de implantarea cipului, avea nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a apăsa pe play și pentru a întrerupe orice acțiune. Totul s-a schimbat acum, deoarece poate să scrie sau să caute ziare în limba franceză. „Acum sunt capabil să învăț conform programului meu și pot face mult mai mult, ceea ce cred că este cu adevărat important”, a spus el. 

"Mi-ar plăcea să am în jurul meu alți oameni care vorbesc în mod constant. Știu că acesta este cel mai bun mod de a învăța. A fi la Paris este un început", a spus el, adăugând că și-ar dori să continue studiile. "Știam de mult timp la școală că vreau să merg la facultatea de drept. Este ceva care este încă pe listă, ceva ce cred că este posibil", a spus el. "Ar trebui să mă întorc la școală, să-mi iau licența și apoi să merg la facultatea de drept. Deci ar fi un proces lung. Dar sper și încerc să mă întorc acolo".

„Accident ciudat”

Arbaugh și-a pierdut capacitatea de mișcare la 22 de ani, după un accident într-o tabără de vară din Pennsylvania.  "Era prima zi de vară. Ne-am dus cu grupul la un lac artificial. A fost un accident ciudat. Când le spun oamenilor că am fost rănit într-un lac, ei cred întotdeauna că am sărit de undeva de sus”, a spus el.

El își amintește că cel mai probabil ceva l-a lovit accidental. Apoi s-a trezit cu fața în jos în apă. "Am fost conștient timp de aproximativ 15 secunde. Am încercat să mă ridic, dar știam că nu mă pot mișca", a spus Arbaugh.

Și-a petrecut următorii ani din spital în spital, până când s-a decis să aplice pentru procedura Neuralink.

Tehnologia funcționează printr-un dispozitiv, de dimensiunea unei monede, care este implantat chirurgical în craniu. Are fire ultrasubțiri care intră în creier, care dezvoltă o interfață creier-calculator (BCI). Implantul poate detecta apoi activitatea creierului și o poate trimite către un dispozitiv, cum ar fi un computer, printr-o conexiune Bluetooth. Dar la doar o lună după ce implantul a fost introdus în creierul lui Arbaugh, el a observat că tehnologia nu funcționa la fel de bine, deoarece multe dintre fire s-au desprins de implant, ducând la o reducere bruscă a electrozilor care puteau măsura semnalele creierului.

„Nu a existat niciodată un moment după operație în care toate firele au fost la locul lor. Au început să se miște practic imediat după operație”, a spus el. "O lună mi s-a părut o glumă crudă, sincer. Așa că a fost destul de greu", a adăugat el. 

După câteva zile și-a revenit.

Al doilea pacient Neuralink a primit un cip în august și nu au mai fost probleme cu firele. Și Arbaugh a spus că acum implantul său funcționează din nou foarte bine Arbaugh este plin de speranță și a spus că crede că într-o zi ar putea lăsa oamenii cu paralizie să se miște. „Știu că este posibil. Cred că se va întâmpla în timpul vieții mele”, a spus el.
 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole