Antena 3 CNN High Tech Neuralink a primit aprobarea pentru a implanta un cip cerebral la o a doua persoană. Primul pacient a avut rezultate uluitoare: "Am plâns"

Neuralink a primit aprobarea pentru a implanta un cip cerebral la o a doua persoană. Primul pacient a avut rezultate uluitoare: "Am plâns"

Autoritățile din SUA au dat aprobare companiei Neuralink a lui Elon Musk pentru a implanta cipul său cerebral la o a doua persoană. În același timp, FDA a aprobat soluțiile propuse de companie pentru o ajustare la primul participant.

Neuralink a primit aprobarea pentru a implanta un cip cerebral la o a doua persoană. Primul pacient a avut rezultate uluitoare: "Am plâns"
Neuralink a primit aprobarea pentru a implanta un cip cerebral la o a doua persoană. Primul pacient a avut rezultate uluitoare: "Am plâns"
de Mia Lungu    |    20 Mai 2024   •   17:23

În timp ce Neuralink se pregătește pentru cel de-al doilea participant la test, primul, Noland Arbaugh, se destăinuie despre impactul dispozitivului asupra vieții sale și despre furtuna emoțională pe care a experimentat-o înainte, în timpul și după ce dispozitivul și-a pierdut o parte din funcționalitate. 

În zilele de după implantare, în ianuarie, Arbaugh a folosit implantul Neuralink pentru a controla un cursor pe ecranul unui computer doar cu ajutorul gândurilor sale. Tetraplegic, paralizat în ultimii opt ani, Arbaugh a putut să comunice cu prietenii, să joace jocuri și să interacționeze cu lumea sa în moduri care nu i se păreau posibile după accident.

Dar, la o lună după operație, a observat că dispozitivul nu mai funcționa la fel de bine. Majoritatea firelor implantate în creierul său se desprinseseră și nu mai citeau semnalele electrice necesare pentru a-i traduce gândurile în mișcări ale cursorului. "Am plâns", a mărturisit Arbaugh.

Implantul N1 de la Neuralink este un recipient de mărimea unei monede de 25 de cenți care conține componente electronice și o baterie. Cele 64 de fire externe ale sale, fiecare mai subțire decât un fir de păr uman, sunt introduse în cortexul motor al creierului pentru a transmite semnale neuronale.

Creierul primului pacient s-a mișcat, în interiorul craniului, de trei ori mai mult decât se aștepta compania Neuralink

Arbaugh a declarat că Neuralink i-a spus că aproximativ 15% din firele introduse în creierul său rămân la locul lor. Acestea s-au stabilizat, a spus el, iar modificările de software făcute ulterior de companie l-au ajutat să recupereze multe dintre capacitățile dispozitivului, pe care le-a demonstrat de atunci în transmisiuni în direct. 

Deoarece un astfel de dispozitiv nu a mai fost niciodată implantat la un om, Neuralink nu știa cât de mult se va mișca creierul în interiorul craniului, a spus Arbaugh. Creierul său s-a mișcat de până la trei ori mai mult decât se aștepta compania, a spus el.

Pentru a menține firele la locul lor, una dintre soluțiile propuse de Neuralink, pe care FDA a semnat-o, este de a le implanta la opt milimetri în cortexul motor al creierului, față de aproximativ trei-cinci milimetri în cazul lui Arbaugh.

Cu binecuvântarea FDA, Neuralink speră acum să implanteze cipul unui al doilea participant cândva în luna iunie, potrivit persoanei care cunoaște compania, care a declarat că peste 1.000 de tetraplegici s-au înscris în registrul său de pacienți, deși mai puțin de 100 se califică pentru studiu.

Și în timp ce unele dintre aceste persoane sunt eligibile, Musk a postat joi pe X că firma încă acceptă cereri. 

Potrivit Wall Street Journal, Neuralink își propune să implanteze dispozitivul la 10 persoane în acest an și speră să aibă un set divers de beneficiari pentru a studia o varietate de comportamente. O provocare este faptul că persoanele care se înscriu în registrul său de pacienți sunt în general albe și de sex masculin, a declarat persoana respectivă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Imagini exclusive cu tinerii găsiți morți într-o cameră de hotel
x close