Antena 3 CNN Actualitate „O escaladare fără precedent”. MAE condamnă atacul rușilor din Marea Neagră, după ce o rachetă a lovit o navă lângă România

„O escaladare fără precedent”. MAE condamnă atacul rușilor din Marea Neagră, după ce o rachetă a lovit o navă lângă România

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forțelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României. „Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse”, a mai transmis, vineri, MAE.

„Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor Federației Ruse în cadrul războiului ilegal și nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare”, a mai transmis MAE, vineri, într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm Rusiei să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale și să respecte libertatea de navigație de care beneficiază statele în Marea Neagră. 

De asemenea, MAE „condamnă încălcarea de către Federația Rusă a Cartei Națiunilor Unite prin bombardarea sistematică și iresponsabilă a infrastructurii ucrainene și a navelor care transportă grâne. Acțiunile Federației Ruse amenință securitatea alimentară globală”.

O rachetă rusească a lovit o navă civilă ucraineană cu cereale în Marea Neagră

O navă civilă care transporta grâu către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească imediat după ce a ieșit din apele teritoriale ucrainene, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski. El a subliniat că așteaptă „cu interes” reacțiile internaționale. Nava a fost lovită în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.

Potrivit primelor informații, nu s-au înregistrat victime, a anunțat Zelenski într-un mesaj pe X.

„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina - protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară. Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete. Aşteptăm cu interes răspunsul lumii. Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (...) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, arată Zelenski. 

Anul trecut, Rusia s-a retras dintr-un acord, mediat de Turcia și ONU, care prevedea un coridor sigur pe Marea Neagră pentru transportul cerealelor ucrainene din trei porturi maritime.

Moscova a justificat retragerea prin faptul că cererile sale privind transportul de îngrășăminte și plățile aferente nu au fost îndeplinite.

Subiecte în articol: MAE Război Ucraina Rusia Marea Neagrã nava
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile