Antena 3 CNN Externe O rachetă rusească a lovit o navă civilă ucraineană cu cereale în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României

O rachetă rusească a lovit o navă civilă ucraineană cu cereale în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României

nava civila ucraineana marea neagra
O navă civilă care transporta grâu către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească. Sursă foto: X
de Andreea Ştefan    |    12 Sep 2024   •   17:38

O navă civilă care transporta grâu către Egipt a fost lovită de o rachetă rusească imediat după ce a ieșit din apele teritoriale ucrainene, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski. El a subliniat că așteaptă „cu interes” reacțiile internaționale. Nava a fost lovită în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră.

Potrivit primelor informații, nu s-au înregistrat victime, a anunțat Volodimir Zelenski într-un mesaj pe X.

„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina - protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, a transmis Zelenski.

„Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a menţionat Zelenski.

„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (...) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Anul trecut, Rusia s-a retras dintr-un acord, mediat de Turcia și ONU, care prevedea un coridor sigur pe Marea Neagră pentru transportul cerealelor ucrainene din trei porturi maritime.

Moscova a justificat retragerea prin faptul că cererile sale privind transportul de îngrășăminte și plățile aferente nu au fost îndeplinite.

În urma acestei decizii, Ucraina a stabilit propriul coridor de siguranță pentru transport, care traversează inclusiv apele teritoriale ale României.

Reacția MAI: Se afla la aproximativ 55 de km de localitatea Sf. Gheorghe

„În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale țării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marș de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie.

Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigație către Constanța în vederea evaluării efectelor.

Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare și supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistenței în caz de necesitate. Nava Poliției de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaționării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistență.

Până în acest moment nu a fost necesară intervenția polițiștilor de frontieră pentru salvarea de vieți omenești pe mare în acest caz”, a transmis MAI într-un comunicat.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close