Antena 3 CNN Externe „Nu vă faceți griji despre Trump”. Mark Rutte încearcă să liniștească țările NATO

„Nu vă faceți griji despre Trump”. Mark Rutte încearcă să liniștească țările NATO

de Andreea Ştefan    |   

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat joi comunitatea internațională să „nu-și mai facă griji cu privire la o președinție Trump” și la implicațiile acesteia pentru războiul din Ucraina, notează Politico. Mark Rutte spune că Donald Trump „înțelege perfect” că lupta din Ucraina este, de asemenea, „despre siguranța și securitatea viitoare” a Statelor Unite.

Vorbind în cadrul unei vizite la Londra, șeful NATO a subliniat că îl cunoaște bine pe Donald Trump, spunând despre candidatul republican american: „El înțelege complet și este de acord cu mine că această luptă pentru Ucraina nu este doar despre Ucraina, ci și despre siguranța și securitatea viitoare a Statelor Unite”.

Rutte a declarat că, personal, „nu este îngrijorat” de o victorie a lui Trump, deoarece este „absolut convins că Statele Unite sunt implicate în acest lucru pentru că înțeleg că Statele Unite ar fi mai puțin sigure dacă [președintele rus Vladimir] Putin ar avea succes în Ucraina”.

Comentariile lui Rutte ar putea stârni controverse în unele capitale europene. Trump a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, susținând în schimb că ar găsi rapid un sfârșit negociat al conflictului.

Comentariile lui Rutte au fost făcute în timp ce acesta a luat parte la o discuție în trei cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, la Downing Street nr. 10, în timp ce liderul ucrainean pornește într-un turneu prin capitalele occidentale pentru a solicita sprijin suplimentar. 

După întâlnire, Rutte a declarat jurnaliștilor că ar fi „la latitudinea fiecărui aliat” să decidă dacă să aprobe utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, așa cum Zelenski solicită de mult timp.

„Să nu ne concentrăm pe un singur sistem de arme”, a îndemnat el. „Nu va fi un singur sistem de arme care va face schimbarea. Înțeleg ce cere Zelenski, dar, în același timp, este de acord că există o problemă mai largă care trebuie dezbătută pentru a ne asigura că ei prevalează”. 

Purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat jurnaliștilor că discuția liderilor s-a concentrat pe „modul în care ajutăm Ucraina să fie în cea mai puternică poziție în acest moment crucial”.

El a spus: „Evident, dorim să punem Ucraina în cea mai puternică poziție, dar niciun război nu a fost câștigat vreodată de o singură armă”. 

Zelenski ar fi trebuit să își dezvăluie „planul de victorie” în cadrul unei reuniuni a liderilor NATO la sfârșitul săptămânii. Această reuniune a fost amânată după ce președintele american Joe Biden s-a retras pentru a supraveghea răspunsul guvernului american la uraganul Milton din Florida.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile